Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Femicid u Italiji

Horor u susjedstvu, nema kraja nasilju nad ženama: Jednu je muž zapalio, drugu izbo nožem, obje su mrtve

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ubojstva žena i silovanja, često i grupna, dio su vala rodno uvjetovanog nasilja koje mjesecima potresa Italiju, a dva užasna ubojstva pogodila su zemlju i ovoga vikenda. I to nakon što je svoju zabrinutost izrazilo Vijeće Europe, a Europski sud za ljudska prava već je više puta osudio Italiju zbog neučinkovitog odgovora na pritužbe žena žrtava nasilja.

I dalje se čini kao da doslovce već mjesecima nema dana a da ne stižu nove vijesti o užasnom nasilju nad ženama iz Italije.

Ovoga vikenda javnost su potresla dva strašna slučaja na dva kraja zemlje – jedan na jugu, drugi na sjeveru. Prvi se dogodio u subotu na Siciliji, a drugi u nedjelju u regiji Veneto.

Još dvije žene ubili su njihovi muževi

Još dvije žene izgubile su život. Ubili su ih njihovi muževi. Jednu je suprug zapalio, drugu je njezin muž izbo nožem.

Suprug je tijekom noći svoju ženu polio zapaljivom tekućinom i zapalio je. Umrla je od posljedica užasnih ozljeda.

Žena je bila u kritičnom stanju u jedinici za opekline u Palermu. Anna Elisa Fontana (48) zadobila je 70 posto opeklina, a Onofrio Bronzolino, 52-godišnji suprug, također je zadobio opekline na licu i prijeti mu gubitak vida. Određen mu je pritvor, a policija, pod čijim je nadzorom u bolnici, provodi istragu, piše ANSA.

U bolnici je završila još jedna žena nakon što ju je napao suprug i nažalost izgubila bitku za život.

U Trevisu u sjevernoj regiji Veneto 77-godišnju Manuelu Bittante nožem je u nedjelju izbo njezin 74-godišnji suprug. Umrla je u ponedjeljak ujutro, piše ANSA.

Muškarac se ranije predao policiji i uhićen je zbog pokušaja teškog ubojstva, a sada će vjerojatno doći do prekvalifikacije kaznenog djela.

Žena se u subotu navečer vratila kući iz bolnice u poluvegetativnom stanju nakon moždanog udara u srpnju, a njezin suprug je rekao: "Učinio sam to, za mene je situacija postala nepodnošljiva."

Val rodno uvjetovanog nasilja

Italija se bori s dugim nizom djela rodno uvjetovanog nasilja uz mnogo preispitivanja o tome što bi trebalo učiniti. Vijeće Europe baš je dan uoči dva najnovija slučaja stravičnog nasilja priopćilo da je zabrinuto zbog talijanskih podataka o nasilju nad ženama.

Između ostalog, u proteklih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko grupnih silovanja u kojima su i neki od počinitelja i žrtava bili  maloljetne dobi, a zločini su snimani i snimke su dijeljene po društvenim mrežama.

Težak zločin dogodio se prošloga mjeseca i u Sorrentu. Ženu je ubio bivši suprug, a talijanske vlasti nisu odgovorile na njezine pozive u pomoć.

Pojedine reakcije prenerazile su javnost. Naime, u jednom slučaju seksualnog zlostavljanja počiniteljeva majka žrtvi je rekla kako bi trebala biti sretna što je privukla pozornost zgodnog tipa. 

Andrea Giambruno, partner talijanske premijerke Giorgie Meloni, inače i novinar, šokirao je izjavom u debati o nedavnim slučajevima grupnog silovanja kod Palerma i Napulja sugerirajući kako bi mlade žene mogle izbjeći silovanje da se ne opijaju previše.

Inovacija treba primjenu

Odbor ministara tijela za ljudska prava rekao je kako sa zabrinutošću primjećuje da podaci koje je dostavio Rim pokazuju postojano visok postotak postupaka za obiteljsko i seksualno nasilje odloženih u fazi preliminarne istrage, ograničenu upotrebu zaštitnih naloga i visoku stopu njihova kršenja.

Odbor je izrazio svoju zabrinutost nakon pregleda mjera koje je Italija poduzela za rješavanje problema zbog kojih ju je Europski sud za ljudska prava više puta osudio zbog neučinkovitog odgovora na pritužbe žena žrtava nasilja.

Prema izvješću Grupe stručnjaka Vijeća Europe za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) iz 2020., talijanski su zakoni u puno slučajeva inovativni, ali se prečesto ne provode učinkovito i jednako u cijeloj zemlji.

Osim toga, izvješće je izazvalo razne zabrinutosti glede ravnopravnosti spolova, prikupljanjem podataka na sudovima i slučajevima skrbništva nakon što su žene postale žrtve obiteljskog nasilja.

Pročitajte i ovo Denis Buntić strahuje za život Supruga Denisa Buntića snimila kako je on tuče i zlostavlja: "Ku*vo bolesna, da nisi pisnula više, ubit ću te!"

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u BiH U pekari pronađena dva tijela: Muškarac pucao u ženu, ubio je, a potom i sebe

U izvješću se navodi da zemlja mora osigurati odgovarajuće financijske i ljudske resurse za provedbu postojećih zakona i politika. Politike bi se trebale koordinirati i nadzirati između nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti. Osim toga, stručnjaci pozivaju na uspostavu osnovnih i specijaliziranih usluga za žene žrtve nasilja koje bi trebale biti dostupne u cijeloj zemlji.

GREVIO ističe otpor u pogledu ravnopravnosti spolova u Italiji. To se moglo vidjeti u školama i na sveučilištima kroz delegitimizaciju rodnih studija. Neki su gradovi cenzurirali događaje u javnim knjižnicama usmjerene na podizanje svijesti o rodnim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene