Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza s plinom

Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Ukrajina spremne su prihvatiti međunarodne promatrače koji bi trebali provjeriti činjenično stanje u vezi s dostavom plina za zemlje EU-a iz Rusije preko ukrajinskih plinovoda, izjavili su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i češki premijer Mirek Topolanek.

U četvrtak će se u Bruxellesu sastati čelnici ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u nazočnosti povjerenika Europske komisije za energiju Andrisa Piebalgsa i predstavnika češke vlade, koja u ovom polugodištu predsjedava Unijom, izjavio je češki premijer Topolanek nakon zajedničkog sastanka Europske komisije i češke vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će odrediti cijenu plina? Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom Slika nije dostupna Sporna cijena plina Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

'Na tom bi se sastanku trebali dogovoriti tehnički detalji za raspoređivanje promatrača', rekao je Topolanek.

Barroso je rekao da je u srijedu ujutro razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko. Predsjednik EK-a ističe da Putin tvrdi kako Rusija isporučuje plin za članice EU-a, ali da je problem u Ukrajini koja ga zadržava za sebe. S druge strane, Timošenko tvrdi da problem nije u Ukrajini, nego u smanjenoj isporuci iz Rusije.

'Kada bi se obje strane ponašale onako kako tvrde, onda ne bi bilo problema', rekao je Barroso.

Međutim, europske potrošače ne zanima tko je kriv u ovom sporu, nego žele imati plin, naglasio je Barroso. Topolanek je izrazio očekivanje da će se isporuka ruskog plina nastaviti kada se europski promatrači rasporede na rusko-ukrajinskoj granici.

Europska unija 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda. 

>> Ukrajina odredila cijene plina i ne želi posrednika za uvoz

>> EU traži hitnu opskrbu plinom, Juščenko 'duboko zabrinut'

>> Rusija prekinula isporuku plina, moguće redukcije

Problemi s isporukom plina započeli su nakon što su prekiniti pregovori između Rusije i Ukrajine o isplati zaostalih ukrajinskih dugova i o novoj cijeni za ukrajinske potrošače.

Ako se problem s isporukom plina ubrzo ne riješi, EU će morati zauzeti oštriji pristup prema Rusiji i Ukrajini, koje će izgubiti vjerodostojnost pouzdanih partnera, istaknuli su Barroso i Topolanek, ne pojasnivši o kakvom novom pristupi se radi.

Barroso je istaknuo da je EU najveći kupac ruskog plina i da gubitak reputacije pouzdanog partnera može naštetiti ruskim i ukrajinskim interesima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene