Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav EU

Prekid isporuke plina 'potpuno neprihvatljiv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je ocijenila potpuno neprihvatljivim prekid isporuke prirodnog plina europskim zemljama zbog spora između Ukrajine i Rusije te pozvala Moskvu i Kijev da hitno nastave pregovore.

'Bez prethodnog upozorenja i u čistoj suprotnosti s jamstvima koje su najviše vlasti Ukrajine i Rusije dale Europskoj uniji, isporuka plina nekim zemljama članicama znatno je smanjena. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva', kaže se u zajedničkom priopćenju češkog predsjedništva EU-a i Europske komisije.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

>> Plinski rat Kijeva i Moskve pogađa središnju i istočnu Europu

Predsjedništvo i Komisija zatražili su da se isporuka plina zemljama članicama 'odmah uspostavi', ističući da Rusija i Ukrajina trebaju nastaviti pregovore kako bi riješili svoj 'bilateralni trgovinski spor'. U priopćenju se dodaje da će EU 'pojačati dijalog s obje strane kako bi brzo postigle sporazum'.

>> Vratili nam plin, ali samo 20 posto!

Rusija je u ponedjeljak smanjila dotok plina Europi preko Ukrajine, objasnivši da se ta mjera pokazala neophodnom kako Ukrajina ne bi krala plin. Vlasti u Kijevu pak tvrde da će taj potez ugroziti dostavu plina Europi koja je suočena s vrlo niskim temperaturama.
Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene