Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upola manje nego što traži Rusija

Ukrajina odredila cijene plina i ne želi posrednika za uvoz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina će ustrajati na cijeni od 201 dolara za 1.000 prostornih metara ruskog plina u 2009. godini, što je manje od polovice onoga što traži Rusija, i želi ukinuti posrednika za uvoz ruskog plina, objavio je čelnik državne energetske tvrtke u srijedu.

Direktor Naftogaza Oleh Dubina izjavio je u intervjuu Reutersu da Ukrajina pristaje samo na cijenu od 201 dolara, veću od 179.50 dolara koliko je plaćala u 2008. godini, ali samo ako ruski energetski div Gazprom pristane na povećanje tranzitne tarife sa 1.7 na 2.05 dolara po 100 kilometara plinovoda.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

Gazprom je zatražio cijenu od 450 dolara za 1.000 prostornih metara što je Ukrajina ranije odbila. Dubina je također rekao kako želi ugasiti tvrtku RosUkrEnergo, od 2006. godine ekskluzivnog posrednika za uvoz plina u Ukrajinu i da želi izravne ugovore između Naftogaza i Gazproma.

'Ne želim nikoga između nas', istaknuo je Dubyna. 'Ako bude prijedloga za očuvanje RosUkrEnergoa, neću to učiniti. To je moje čvrsto stajalište, a to može učiniti netko drugi. Podnijet ću ostavku i neću nikada potpisati sporazum s RosUkrEnergom', dodao je.

Dubina kaže kako su ruske optužbe da je Ukrajina zaustavila isporuke plina Europi 'apsurdne' jer su svi plinski ventili na ruskom teritoriju. 'U svakom slučaju na kraju ćemo postići neki dogovor. Ne možemo jedni bez drugih i stoga prestanimo ići dalje ovim putem', rekao je Dubyna.

On će u četvrtak u Moskvi predvoditi ukrajinsko izaslanstvo na razgovorima s izvršnim direktorom Gazproma Aleksejem Millerom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene