Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustava broji sve više zemalja

Potpuno prekinuta isporuka ruskoga plina Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isporuka ruskog plina Mađarskoj preko Ukrajine prekinuta je oko 15.30 po mjesnom vremenu, izvijestio je mađarski ministar za energetiku Csaba Molnar.

Rekao je kako je o tome obavijestio Srbiju i BiH, koje se plinom opskrbljuju preko Mađarske. Molnar je situaciju ocijenio kritičnom te od tvornica koje mogu koristiti zamjensko gorivo zatražio da to provedu u djelo.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Slika nije dostupna Sastao se s Grlićem Radmanom U siječnju pregovori o LNG-u: Mađarski ministar kaže da Hrvatska i Mađarska zajedno trebaju kupovati plin

'Tijekom noći odlučit ćemo hoće li veliki potrošači plina morati smanjiti potrošnju', kazao je. 'U 11 sati po srednjoeuropskom vremenu Ukrajinci su još obećavali 20 milijuna kubičnih metara dnevno, no u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, prekinuli su isporuku plina na mađarsko-ukrajinskoj granici', objasnio je Janos Zsuga, direktor podružnice tvrtke MOL koja jamči transport plina. 'Iz Austrije smo dobili tri milijuna m3 plina od ukupno šest, što je 50 posto od uobičajene količine, no i tu nam je situacija nesigurna', rekao je. 'Posegnut ćemo u rezerve, one bi trebale biti dostatne za idućih nekoliko tjedana, no ako se situacija ne izmijeni, morat ćemo razmotriti oštrije mjere, no one se neće odnositi na mađarska domaćinstva', istaknuo je.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany već je poslao pisma ruskom predsjedniku Dimitriju Medvedevu i ukrajinskom predsjedniku Viktoru Juščenku te svojem češkom kolegi Mireku Topolaneku čija zemlja u prvom dijelu godine predsjedava EU-om.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene