Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo zahlađenje

Rusija prekinula isporuku plina, moguće redukcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u potpunosti obustavila isporuku plina Hrvatskoj i Europi preko Ukrajine. Točno u 7,44 sati ukrajinska tvrtka Naftogaz objavila je kako je ruski Gazprom prekinuo isporuku plina europskim potrošačima.

Rusija pokriva četvrtinu europskih potreba za plinom, a 80 posto tog plina prolazi preko Ukrajine. Gazprom tvrdi da Ukrajina krade plin koji je namijenjen Europi.  Na listi zemalja koje su ostale bez plina preko Ukrajine su Rumunjska, Srbija, Češka, Slovačka, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija i Slovenija.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Raketiranje grada Kramatorsk 189. dan rata U okupiranoj regiji zbog alkohola došlo do krvoprolića: Pijani ruski vojnik ustrijelio dvojicu FSB-ovaca

>> Imamo dovoljno plina, no izvozimo ga Italiji i uvozimo skuplji ruski plin!

Bez ruskog plina trenutačno ne možemo, pa ako obustava isporuke potraje teško da neće biti redukcija plina, rečeno nam je u Ministarstvu gospodarstva Italija i Austrija tvrde da su dobile samo 10 posto od očekivane pošiljke, a Bugarska navodno ima plina samo za još naredna dva dana. Danas će se u Banskim dvorima održati hitan sastanak na kojem će premijer Ivo Sanader sa predstavnicima resorsnih ministarstava te INE, HEP-a, i Plinacro-a pokušati naći alternativu, kako RH više ne bi bila toliko ovisna o isporukama ruskog plina.

Isporuka prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći je potpuno prekinuta, no plinski sustav u Hrvatskoj je stabilan, a kućanstva i drugi zaštićeni potrošači trebali bi imati dovoljne količine plina, doznaje se iz Plinacro-a.

Mazal: Industrija na tehnološkom minimumu

Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva potvrdio je za Dnevnik.hr da je od noćas na snazi potpuna obustava plina.

„Na snazi su privremene mjere, što znači da industrija radi na tehnološkom minimumu dok ustanove poput bolnica, škola i vrtića i dalje dobivaju normalne količine plina. Ponavljamo da nema razloga za paniku jer se ne radi o nestašici plina i vjerujemo da će se ubrzo riješiti spor Ukrajine i Rusije, te da će se tako sve vratitit u normalu. O daljnjim postupcima više ćemo znati nakon današnjeg sastanka u Vladi“, rekao nam je Tomislav Mazal.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva nije htio nagađati o razvoju situacije ako duže potraje ova neisporuka plina, ali je rekao da je teško očekivati da tada ne bi nastupile redukcija plina. Istaknuo je da je stanje u Srbiji i BiH puno gore nego kod nas.

40 posto plina uvozimo iz Rusije

Hrvatska 60 posto svoje potrošnje plina pokriva iz domaćih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije. Proteklih dana prosječna je dnevna potrošnja iznosila oko 12 milijuna prostornih metara, a proizvodnja iz domaćih polja iznosila je nešto manje od pet milijuna prostornih metara dnevno. 

Po zadnjim podacima podzemnom skladištu Okoli ima oko 370 milijuna prostornih metara plina. Prirodni plin u u Hrvatskoj, uz ostale potrošače, koristi oko 600 tisuća kućanstava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene