Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisci na Rusiju

EU traži hitnu opskrbu plinom, Juščenko 'duboko zabrinut'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija u srijedu je zatražila od Rusije i Ukrajine da hitno ponovno počnu opskrbljivati europske klijente plinom i riješe svoje nesporazume.

EU je pozvao na hitno rješenje spora o opskrbi plinom te na 'hitnu obnovu pune opskrbe plinom zemalja članica EU', kaže se u izjavi koju je prihvatilo svih 27 zemalja članica EU-a. EU oko četvrtine plina koji koristi dobija iz Rusije, a 80 posto tog plina ide kroz plinovode u Ukrajini. Nakon što je ruski Gazprom u utorak u potpunosti prekinuo isporuku Europi kroz Ukrajinu, EU je izrazila žaljenje 'zbog činjenice da jamstva o pouzdanosti opskrbe nisu ispunjena', kaže se u priopćenju. 

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

'Neprihvatljivo je da EU bude talac svađe dviju zemalja'

'Odnosi između EU-a i njezinih susjeda moraju biti utemeljeni na pouzdanosti i predvidivosti. Postojeće obveze o opskrbi i tranzitu moraju se poštivati u svim uvjetima', dodaje se u priopćenju. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso također je u srijedu rekao da se opskrba plinom Europske unije treba hitno nastaviti. 'Predsjednik Barroso... zatražio je od Ukrajine i Rusije da hitno ponovno uspostave punu opskrbu EU-a plinom', rekla je glasnogovornica EK na redovitoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je Barroso poručio i Rusiji i Ukrajini da je neprihvatljivo da EU bude talac svađe oko nenaplaćenih potraživanja između dvije zemlje. Diplomati EU-a imali su u ponedjeljak hitan sastanak o tom pitanju u Bruxellesu, a ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi o rusko-ukrajinskom sporu razgovarati na neformalnom sastanku u Pragu u četvrtak. 

Juščenko poziva Rusiju da odmah otvori plinske venitle

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pozvao je u srijedu ruskog kolegu Dmitrija Medvedeva da odmah ukine energetski embargo Ukrajini i ponovno uspostavi opskrbu Europe plinom. Ukrajinski predsjednik u pismu Kremlju izražava 'duboku zabrinutost' zbog pogoršanja odnosa između dviju zemalja.

Ruski energetski div Gazprom prekinuo je u srijedu ujutru sve isporuke plina Ukrajini. Prekid je bio neizbježan jer je Ukrajina sebi preusmjeravala plin namijenjen Europi, ustvrdio je u utorak ruski premijer Vladimir Putin. Ukrajina nije skretala europski plin i otkako je Rusija početkom 2009. prekinula dostavu Ukrajini, Kijev je ukrajinske potrošače opskrbljivao isključivo iz svojih rezervi, tvrdi Juščenko u pismu.

Rusku odluku o prekidu isporuke plina Ukrajini nazvao je odgovornom za 'iznimno opasno i složeno stanje u Europi'.
Rusija bi trebala odmah početi s ponovnom isporukom plina Ukrajini i Europi, i to u punoj mjeri, prije nastavka razgovora između ukrajinskih i ruskih dužnosnika u četvrtak u Moskvi, ističe Juščenko.

Također se zauzeo za transparentan i nepolitičan mehanizam određivanja cijena plina između Rusije i Ukrajine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene