Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pripadnici policije u Federaciji BiH uhitili su u nedjelju osam osoba iz više županija ovoga bosanskohercegovačkog entiteta pod sumnjom da su prodavali poljoprivredne donacije iz Kine koje su trebale dobiti obitelji pogođene poplavama 2014. godine.


Kako je u nedjelju priopćeno iz Federalne uprave policije (FUP), uhićeni su članovi povjerenstava Vlade Federacije BiH koji su 2014. i 2015. godine bili zaduženi za dodjelu poljoprivrednih strojeva nastradalim obiteljima s područja sarajevske, zeničko-dobojske, tuzlanske, unsko-sanske i hercegbosanske županije.

Vezani članci Poplave, ilustracija (Foto: Getty images) Nema traga dječaku koji je upao u nabujali potok: Potraga za danas obustavljena, nastavlja se sutra Poplave u Bosni (Foto: AFP) Sirene za uzbunu u BiH, rijeka odnijela most: "Nije dobro, bit će kaos!"

Policija je obavila pretrese objekata koje koriste osumnjičeni, piropćeno je.

U tekstu priopćenja navedeni su inicijali osumnjičenih koji su kao članovi povjerenstava za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito i nenamjensko podijelili, ali i prodavali poljoprivrednu opremu i mehanizaciju koju je donirala Narodna Republika Kine.

Donacija je vrijedna više od milijun maraka (oko pola milijuna eura), navodi se.

Pomoć je bila namijenjena građanima koji su bili pogođeni poplava 2014. Umjesto da je daruju, osumnjičeni su kinesku opremu prodavali za gotov novac korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama.

Nakon uhićenja, osam će osoba biti ispitano i predano Županijskom državnom odvjetništvu u Sarajevu koje istražuje slučaj. (Hina)