Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Stručnjaci su već naglašavali da je broj cijepljenje djece MMR cjepivom u Srbiji najniži u posljednjih nekoliko godina te da će se dogoditi epidemija.


U Srbiju su stigle male boginje te su prvi slučajevi potvrđeni kod troje djece u dobi do godinu i pol te kod jedne odrasle osobe. Kako je naglašeno, zdravstveno stanje djece zasad je dobro.

Verica Jovanović, direktorica Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, otkrila je kako su referentni laboratoriji u Torlaku to potvrdili na uzorku uzetom od troje djece i jedne odrasle osobe iz Smedereva.

Simptomi malih boginja ili ospica su visoka temperatura, curenje nosa i crvenilo očiju, a nakon nekoliko dana pojavi se i osip.

"Četiri dana prije osipa i četiri dana nakon pojave osipa osoba je vrlo infektivna. Apeliramo na sve roditelje čija su djeca napunila godinu dana da se jave na cjepne punktove i da cijepe svoju djecu", poručila je Verica Jovanović, piše RTS.

Bolnica u Slavonskom Brodu Muškarac u srednjim godinama preminuo od gripe: "Još se jednom pokazuje da je to ozbiljna bolest"

Kako su stručnjaci već naglašavali, broj cijepljene djece MMR cjepivom u Srbiji je najniži u posljednjih nekoliko godina te su zbog toga stručnjaci i najavljivali da je epidemija na pragu.

Bolnica u Kini Bolnice pune nakon ukidanja epidemioloških mjera: "Imam najviše posla u 30 godina, gotovo svi pacijenti imaju COVID"

Ilustracija virus Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje

"Prema podacima kojima raspolažemo, u prošloj je godini cijepljeno oko 71 posto djece do dvije godine, dok je kod djece predškolskog uzrasta cijepljeno njih oko 85 posto, što nije dovoljno", navela je Verica Jovanović.

Ona upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak mogu dovesti do smrtnog ishoda, a to se događalo tijekom posljednje epidemije.

Osim ospica, u Novom Pazaru pojavila se i mononukleoza kod djece školskog uzrasta.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju