Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRIPA U PUNOM ZAMAHU

Raste broj zaraženih, dosad preminulo četvero ljudi - epidemiolozi otkrivaju kad bi mogao biti vrhunac zaraze

Aktualno Galerija Gripa: Ilustracija - 1 Gripa: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gripa: Ilustracija - 2 Gripa: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gripa: Ilustracija - 3 Gripa: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gripa: Ilustracija - 4 Gripa: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Puljiz Galerija 1/6 >>
Gripa udara bez milosti. Najnoviji podaci kažu da je u samo tjedan dana zabilježen veliki skok od više od 3100 novooboljelih. Osim toga, prijeti i novi soj korone – Kraken.

Gripa u punom zamahu, a ukupno su dosad prijavljena 7233 slučaja. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zbog toga ima posla kao u priči.

"Od 100 do 170 – to je neki broj pacijenata koje fizički pregledamo u našem hitnom prijemu i među njima dominiraju respiratorne infekcije, a od respiratornih infekcija dominiraju oni s kliničkom slikom gripe", rekao je Ivan Puljiz, liječnik Klinike.

Pročitajte i ovo Hrvoje Gašparović - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu"  

Pod pritiskom su i u Slavonskom brodu.

"Prijavljeno je pet ili šest bolesnika nego tjedan prije, ali se bojim da to nije stvar nikakvog trenda pada, nego se jednostavno dogodilo da se manje pacijenata javilo na hitni prijem", rekao je Ivica Čabraja, infektolog Opće bolnice Slavonski Brod.

Ovaj uzlet za epidemiologe je bio očekivan.

"Za očekivati je da bi vrhunac mogao biti krajem siječnja, početkom veljače, a nakon toga ovisno o tom platou, koji traje od jednoga do tri tjedna, možemo očekivati polako smanjenje. Tamo do Uskrsa računamo da bi gripa mogla biti u svom epidemijskom obliku gotova", rekla je epidemiologinja HZJZ Goranka Petrović reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici.

Pročitajte i ovo Strani radnici: Ilustracija - 1 POSLA IMA PREKO GLAVE U Hrvatsku su došli turistički pa ostali ovdje živjeti: ''Dobio sam ponudu za posao i odlučio ostati, a i zaljubio sam se"

Zbog toga još uvijek ima smisla cijepiti se.

"Mi znamo da, kad neko dobije cjepivo, potrebna su oko dva tjedna da organizam producira protutijela, odnosno da stekne imunitet cjepivom", rekao je Puljiz.

U Europu stigao novi soj korone

O koroni se već dugo ne priča, ali stigao je novi soj Kraken. Na udaru su trenutno Sjedinjene Američke Države, a soj se širi brže od prethodnih varijanti.

"Međutim, ne zna se u kojoj mjeri se to odražava na težu kliničku sliku. Odnosno, čini se da ne izaziva težu kliničku sliku. Međutim, jako je zarazan i on se udvostručuje, prema podacima iz Amerike, svakih devet dana", rekla je Petrović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PLENKOVIĆEVO PRESLAGIVANJE Ministrica Tramišak o mogućoj smjeni: "Za to nema razloga..."

Pročitajte i ovo Diana Topčić Rosenberg i Josipa Krajinović ZA DNEVNIK NOVE TV Stručnjakinja za područje posvajanja: "Ako želite posvojiti dijete iz druge države, u ovom trenutku nemate niti jedno mjesto gdje možete doznati provjerene informacije"

Prema trenutnim podacima, u Hrvatsku još nije stigao, ali u Europu jest.

"Europski centar za kontrolu bolesti predviđa da bi se u sljedećih mjesec dana to trebalo značajnije odraziti na epidemiološku situaciju", rekla je Petrović.

Trenutačno je 558 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru je njih 29. Brojevi su to koji nažalost pokazuju da epidemija još nije iza nas.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene