Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eiffelov toranj, Louvre...

U strahu od nasilnih prosvjeda: Deseci muzeja, turističkih lokacija i trgovina zatvaraju se u Parizu

Prosvjed u Parizu (Foto: AFP)
Prosvjed u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuske vlasti odlučile su zatvoriti na desetke muzeja, turističkih lokacija i trgovina u subotu, uključujući i Eiffelov toranj i muzej Louvre, u strahu od ponavljanja nasilnih prosvjeda koji su se dogodili prošlog tjedna u Parizu, poručili su dužnosnici u četvrtak.

"Ne možemo riskirati kada znamo kolika je prijetnja", rekao je ministar kulture Franck Riester za RTL radio te je dodao kako su krajnje desni i krajnje lijevi prosvjednici planirali oteti prosvjede "žutih prsluka".

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj Optužuju EU VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama

Rekao je kako će muzeji Louvre, Orsay, dvije poznate opere i Grand Palais biti među lokacijama koje će biti zatvorene, samo tjedan dana nakon što su prosvjednici uništili dio imovine na Slavoluku Pobjede.

Eiffelov toranj također će biti zatvoren u subotu zbog prosvjeda, napomenuli su iz SETE koja održava toranj, naglasivši kako ne mogu osigurati sigurnost za posjetitelje i turiste.

Prosvjednici se na društvenim mrežama pozivaju na "Četvrti Čin", četvrti vikend prosvjeda, a premijer Edouard Philippe je rekao kako će prosvjede osiguravati 89.000 policajaca, od kojih 8.000 u Parizu, kako se prošlotjedni neredi ne bi ponovili, a gdje su prosvjednici palili automobile i uništavali trgovine na Elizejskoj Poljani.

Najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane.

Vlada razmatra korištenje vojske

Pariška policija zamolila je vlasnike trgovine i restauracija u okolici Elizejskih Poljana i Bastille da zatvore svoje radnje u subotu te su zamolili sve lokalne vlasti da uklone sve sa ulica što bi moglo prosvjednicima poslužiti kao projektil.

Francuska vlada također razmatra korištenje vojske, koja je trenutno raspoređena kao dio anti-terorističke patrole, a kako bi osiguravala javnu infrastrukturu.

Podsjetimo, Macronova vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj. Prosvjedi su organizirani zbog vladina pritiska na kućanstva izazvanog Macronovim porezom na gorivo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene