Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP)
Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer, dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci.


Macronova vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

Vezani članci Emmanuel Macron Macron vjeruje u diplomatsko rješavanje rata u Ukrajini: "Ne smijemo poniziti Rusiju..." Jean Castex Francuski premijer podnio ostavku i tako otvorio put rekonstrukciji vlade

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019.", rekao je pred parlamentom premijer Edouard Philippe.

Taj ustupak najnoviji je pokušaj da se zaustavi najveća kriza Macronova predsjedništva koje je u utorak objavilo da se porez suspendira na šest mjeseci.

Kritike zbog politika naklonjenim bogatašima

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj. Prosvjedi su organizirani zbog vladina pritiska na kućanstva izazvanog Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla su tri tjedna prosvjedi prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku. Većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, bez da istovremeno pomažu siromašnima.

Pokret "žutih prsluka" izrastao je na frustraciji građana i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Macronova vlada će razmisliti o porezu na bogatstvo

Ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo je ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Macronova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Ukidanje "poreza na bogatstvo" (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima poduzetništva. Smatralo se da će taj potez potaknuti poduzetnike da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju