Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio časnik Armije BiH

SDP BiH: "Ako se potvrdi da je Zornić ratni zločinac izbacit ćemo ga iz stranke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji su objavili kako je član SDP-a BiH svojednobno bio časnik Armije BiH i koji je svojim podređenima dopustio da nekažnjeno ubijaju i pljačkaju hrvatske i srpske civile.

Dužnosnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najavili su u srijedu kako će njihov član Enver Zornić biti smijenjen s pozicije direktora javnog poduzeća Toplane Sarajevo ukoliko se potvrde navodi da je on pravomoćno osuđen zbog počinjenih ratnih zločina, a u tom slučaju slijedi mu i isključenje iz stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljaju sa 'Savezom za bolju budućnost' SDP BiH odbio ponudu SDA za obnovu koalicije Slika nije dostupna Odluka je pala Komšić napušta SDP- BiH

"Da budem potpuno jasan, ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražit ću od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu s pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH", izjavio je predsjednik stranke Nermin Nikšić.

U SDP-u BiH su se odmah počeli ispričavati javnosti uz tvrdnju da nisu znali da je Zornić pravomoćno osuđen za ratni zločinac.

"Naravno, da je itko imao ikakvih saznanja, pogotovo konkretne dokaze Enver Zornić ne bi bio ni kandidat, a a kamoli predložen i izabran na ovu poziviju. Ako su ove tvrdnje točne, a očigledno jesu, Zornić ili će sam podnijeti ostavku ili će odmah biti pokrenuta procedura za njegovu smjenu ", kazao je Damir Mašić, direktor predsjednik kluba zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Postavlja se pitanje kako je osoba s presudom za ratni zločin prošla sigurnosnu provjeru i položila potvrdu o nekažnjavanju. 

"Kakav je taj dokument i kako ga je pribavio, stoji li to u toj evidenciji ili ne, jako je tško znati", kaže Mašić.

Reagirali su i iz Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacije Hrvata u BiH.

"Hrvatski narodni sabor oštro osuđuje imenovanje osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića za direktora Toplana Sarajevo čime su vlasti koje u Županiji Sarajevo predvode tzv. građanske stranke pokazale krajnje nepoštovanje žrtava Hrvata i Srba. Stoga očekujemo da će vlasti Županije Sarajevo odmah donijeti odluku o smjeni te time djelomično ispraviti nepravdu i štetu koju su počinili. Žalosti što vlasti Županije Sarajevo također ne prezaju od iskrivljivanja povijesnih teza, ratnog puta, zlodjela koje su počinili pripadnici i zapovjednici Armije BiH, te pokušaja da se jedna strana predstavi u posve drukčijem svjetlu nego što to jest slučaj", naveli su u priopćenju. 

Ubojstva i pljačke

Ranije tijekom dana portal Žurnal objavio je kako je upravo direktor Toplana isti onaj Zornić koji je još 1993. pred Okružnim sudom u Sarajevu, zajedno s još šest tadašnjih pripadnika Armije BiH, osuđen na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu građana Sarajeva hrvatske i srpske nacionalnosti i pljačke njihove imovine.

Ti zločini počinjeni su potkraj 1992. kada je Zornić bio časnik Armije BiH i kada je svojim podređenima omogućio da nekažnjeno ubijaju i pljačkaju civile nebošnjačke nacionalnosti.

Cijela skupina osuđena je na 54 godine zatvora, a Zornić na deset godina.

Nakon rata on se politički angažirao i postao članom SDP-a, a kao kadar te stranke početkom rujna ove godine postavljen je na dužnost direktora Toplana, javnog poduzeća u vlasništvu Sarajevske županije.

Nermin Nikšić je kazao kako će Zorniću sada dati priliku da razjasni ovu situaciju i odgovori na medijske tvrdnje.

"Ukoliko izostane demantij njegovo imenovanje će biti ogromna pogreška svih nas u SDP-u zbog koje se, u tom slučaju, želim ispričati svim građanima Bosne i Hercegovine, obiteljima žrtava i kompletnoj javnosti", kazao je Nikšić.

Drugi dužnosnici SDP-a razmijenili su tijekom dana teške uzajamne optužbe zbog ovog skandala.

Potpredsjednica stranke Lana Prlić, čiji je srodnik bivši čelnik Herceg-Bosne Jadranko Prlić koji je također osuđen zbog ratnih zločina, izjavila je tijekom dana kako je ovo propust vodstva županijske organizacije SDP-a, čiji čelnici zbog toga moraju odgovarati.

"Reagirala sam i kada je bilo riječ i o članovima moje obitelji. Zato smatram da je imenovanje osuđenog ratnog zločinca u ime SDP-a u kantonu Sarajevo nedopustivo i sramotno. Za to nije odgovoran imenovani, već predsjednik organizacije i kadrovska komisija koja je znala i morala znati za ovu informaciju" kazala je Prlić.

Predsjednik županijske vlade Edin Forto, koji dolazi iz Naše stranke(NS), kazao je kako se provjeravaju medijske tvrdnje te da će, ukoliko se pokažu istinitima, Zornić hitno biti smijenjen.

"Osobno nemam nikakvu toleranciju prema ratnim zločinima", kazao je Forto.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravomoćno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu. Jedina zabrana koja se na takve osobe primjenjuje je da ne mogu glasovati na izborima dok su na izdržavanju kazne, no zato se po izlasku iz zatvora mogu bez zapreka natjecati za različite pozicije u vlasti. (Hina/A.J.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene