Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U SAD-u počeli izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predizborna kampanja za kongresne izbore u Sjedinjenim Državama završila je jučer navečer uz ljutnju i razmjenu optužbi između Republikanske i Demokratske stranke i njihovih kandidata, te uz masovnu mobilizaciju birača za izlazak na današnje izbore.

Njihovo odvijanje i prebrojavanje glasova nadgledati će promatrači ministarstva pravosuđa i civilnih udruga, ali i vojska od 10.000 odvjetnika koje su angažirale stranke.

Pročitajte i ovo Katarina Alvir o američkim izborima (Foto: Dnevnik.hr) Na krilima ružičastog vala Važnost rezultata izbora u SAD-u: Nikad više žena i manjina, počinje li noćna mora za Trumpa? Slika nije dostupna SAD: Premoćna pobjeda demokrata

Operaciju poticanja svojih potencijalnih glasača za izlazak na
birališta provele su obje stranke u posljednja 72 sata, uz
sudjelovanje tisuća stranačkih aktivista koji su telefonirali
biračima, posjećivali ih, slali pisma i e-mail poruke, ostavljali
letke u poštanskim sandučićima i ispod vjetrobranskih brisača. 

Uz angažiranje stručnjaka za ispitivanje tržišta, stranke su pomoću modela elektorata i tzv. mikrociljanja nastojale doći do što više svojih potecijalnih glasača, koji u nizu izjednačenih utrka za Kongres i Senat mogu donijeti odlučujuću prevagu.

Anketa Washington Posta-NBC-a je pokazala kako je na taj način kontaktirano 41 posto registriranih birača. Kod utvrđivanja tko je čiji potencijalni glasač, korišteni su svi raspoloživi podaci, od zanimanja, mjesta stanovanja, marke automobila, pa sve do novinske pretplate, izvijestio je CNN.

Republikanci, kojima svi priznaju veće iskustvo i vještinu u tome, za mobilizaciju birača izdvojili su 30 milijuna dolara, a demokrati su tek na ovim izborima ozbiljnije tome pristupili izdvojivši 43 milijuna.

Ove je godine široko primjenjena i metoda pozivanja birača s
telefonskih automata, tzv. "robo-call", zbog koje su se obje stranke tužile na kršenje zakona, jer se tek na kraju tih poruka doznaje od koga potiču.

U Virginiji, gdje se između Jamesa Webba (D) i Georga Allena (R) vodi izjednačena utrka za mjesto u Senatu, a smatra se ključnom dobivanje većine u Senatu, iz tabora demokrata sinoć je upućen prigovor izbornoj komisiji da su desetine njihovih birača dobile pozive s obaviješću da su "registirani u drugoj državi i da će biti uhićeni ako dođu na biralište", što istražuje FBI. 

U nekim crnačkim četvrtima Virginije, izbornoj bazi demokrata, osvanuli su leci s porukom "Preskočite ove izbore!", također stoji u prigovoru.

Na završnom skupu Jamesa Webba u Alexandriji sinoć je sudjelovao i bivši predsjednik SAD Bill Clinton, što je privuklo oko 6.000 ljudi, dok se Allenu odazvalo od samo 250 pristaša u Richmondu. U anketama, Webb dobija 46, a Allen 45 posto glasova. 

Također su potpuno izjednačene i senatske utrke u Missuriju, Montani i Rhode Islandu. Demokratima za većinu u Senatu treba osvajanje šest novih mjesta, a prognoze im daju četiri ili pet.

Kada je riječ o Kongresu, sve ankete, stručnjaci pa i stranački
stratezi predviđaju da će demokrati osvojiti većinu s 25 do 30 novih mjesta, iako je vrlo neizvjesno 20-ak izbornih utrka.

Predsjednik George W. Bush jučer je, posljednjeg dana kampanje, u Sarasoti na Floridi upozorio građane da se "na biralištima sjete kako je zemlja u ratu". "Ako želite da ova zemlja učini sve što može da vas zaštiti i postavi temelje mira za iduće generacije, glasajte za republikance", rekao je. Ipak, doživio je neugodnost od stranačkog kolege, kandidata za guvernera Floride Charliea Christa, koji je izbjegao sudjelovati na skupu s nepopularnim predsjednikom koji je došao podržati i njegovu kampanju.

Nacionalni odbori Republikanske i Demokratske stranke potrošili su posljednjih dana 225 milijuna dolara na oglašavanje, koncentrirajući sredstva u 66 kongresnih i 10 senatskih utrka, utvrđeno je u nezavisnom izvješću koje je jučer predano izbornoj komisiji.

Većina sredstava utrošeno je na oglašavanje u tzv. negativnoj
kampanji, koja je ove godine po općim ocjenama bila "prljavija nego ikada", jer se kod ocrnjivanja protukandidata posezalo za neistinama, poluistinama, a negdje i za rasističkim diskvalifikacijama.

Birališta će biti otvorena od 6 do 19 sati, u nekim državama od 7 do 20, sati a prvi rezultati očekuju se oko 22 sata, po istočnoameričkom vremenu.

Na oko 36 posto birališta u SAD, građane očekuju elektronski glasački strojevi, zbog čijeg zakazivanja na predizborima u rujnu vlada prilična zabrinutost.

U Marylandu, gdje su u rujnu strojevi izazvali kolaps i višesatno čekanje na biralištima, vlasti su podsjetile građane na mogućnost slanja glasova poštom, zbog čega je veliki broj građana uzeo listiće tiskane za tu opciju. 

Također je izviješteno da je u Tennesseeju gotovo 800 tisuća birača već iskoristilo mogućnost glasovanja u odsutnosti.

Kako se ne bi ponovio tzv. "Floridagate 2000." sa sumnjivim
prebrojavanjem glasova, stranke su proteklog vikenda poslale 7.000 odvjetnika u Arizonu, Floridu, Maryland, Missuri, Ohio i 13 drugih država. Demokratima bliske udruge, Odvjetnički odbor za ljudska prava (NAACP), Zaklada za američki način i Demokratsko odvjetničko vijeće, zajedno su poslale još 2.500 odvjetnika za nadzor izbora, piše današnji "The New York Times".

Od više od 156 milijuna registriranih birača, očekuje se da će se na današnje izbore odazvati 35 do 40 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene