Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarci koji rastu u demokraciji vjerojatno će biti viši od onih koji su odrastali u komunizmu.


Veza između demokracije i dobrobiti povezana je s kvalitetnijom prehranom, većim prihodima i životom oslobođenim društvenih i političkih okova, navodi se u novom istraživanju londonskog fakulteta ekonomskih i političkih znanosti (LSE).

Vezani članci Nikola Baketa - 3 Baketa: ''Dio građana prepoznaje korupciju, ali su je skloni tolerirati. No, najlakše je kriviti građane'' Zoran Milanović Milanović: ''Tko je taj Srića? Još jedan koji je u krizi izmigoljio iz rupe; Svaki tren očekujem uhićenje Latkovića''

U istraživanju čeških i slovačkih građana nakon pada komunističkog režima 1989. godine, politički ekonomist LSE-a Joan Costa-i-Font i njegova kolegica Lucia Kossarova pronašli su jasnu razliku u visini između dvaju režima.

Prije 25 godina naredio je 'otvaranje' Berlinskog zida, a zatim se rasplakao

Slovaci rođeni u demokraciji u prosjeku za centimetar i pol viši od sunarodnjaka rođenih u komunizmu. U prosjeku su dobivali 0,28 centimetara u visinu u svakoj godini demokracije. Kod Čeha je to išlo nešto sporije i rasli su 0,14 centimetara po godini demokracije.

Žene 'ostale iste'

Neobično, od kraja komunizma promijenila se samo visina muškaraca. Ženska statura ostala je ista i u Slovačkoj i u Češkoj. Vjerojatno je to odraz toga što im se život nije mnogo promijenio u demokratskom društvu.

Ova studija potvrđuje ranija ispitivanja provedena u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida. "Zapadni Nijemci bili su viši od onih s istoka za centimetar", rekao je Costa-i-Font. "Još važnije, ta je razlika nastala nakon gradnje Zida, a poslije pada visina se uravnotežila - među muškarcima", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju