U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su birališna na kojima građani te zemlje imaju priliku birati nova tijela lokalne vlasti, a glasanje se provodi pod okolnostima koje diktira pandemija koronavirusa uz stroge epidemiološke mjere.


Nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača odlučivat će o načelnicima i novim članovima vijeća 120 općina, gradonačelnicima i gradskim vijećima 21 grada te o gradonačeniku i zastupnicima u skupštini distrikta Brčko.

Na izborima sudjeluje 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata te cijeli niz šarolikih stranačkih koalicija. Izbora neće biti jedino uz Mostaru gdje su oni zbog kašnjenja pri usvajanju novih izbornih pravila za taj grad morali biti pomaknuti za 20. prosinca.

Biračka mjesta ostaju otvorena do 19 sati. a svi registrirani birači koji su zbog zaraze u izolaciji ili su oboljeli od bolesti COVID-19 imali su mogućnost prijaviti se za glasanje uz pomoć mobilnih timova čiji će članovi u zaštitnoj opremi obilaziti domove takvih osoba.

Glasanje protječe bez većih poteškoća a iz tehničkih razloga kasnilo je otvaranje manjeg broja biračkih mjesta koja će zbog toga ostati otvorena i nakon 19 sati.

 

Prema dostupnim podacima koje su prikupili nevladini promatrači na vrijeme je otvoreno oko 85 posto od 5759 predviđenih biračkih mjesta a na svima se glasanje odvija uz poštivanje privatnosti birača te propisanih epidemioloških mjera.

Biračima koji dođu glasati mjeri se temperatura, imaju obvezu dezinficirati ruke te održavati fizički razmak od drugih osoba.

Manje probleme prouzročila je činjenica da za sve akreditirane promatrače nema dovoljno mjesta u prostorijama u kojima s glasa, upravo zbog obveze poštivanja mjera kojima je određeno koliko ljudi može biti u jednom trenutku na samom biralištu.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) tvrdi da u Banjoj Luci članovi biračkih odbora bliski vlastima pokušavaju zlorabiti epidemiološke mjere i predstavnicima oporbenih stranaka onemogućiti promatranje izbora.

"To otvara evidentan prostor za izborne zloporabe. O ovome smo izvjestili gradsko izborno povjerenstvo i ukoliko ne bude brze reakcije pristupit ćemo blokadi svih biračkih mjesta u Banjoj Luci", najavili su iz SDP-a.

O sličnim su problemima izvjestili i u Doboju a predsjednik izbornog stožera Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak ustvrdio je kako je tamo izborni "proces "nepopravljivo kontaminiran" jer je oporbi praktično onemogućen nadzor nad tijekom glasanja.

IZ središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) su reagirali podsjećanjem kako promatrači imaju obvezu ponašati se na način koji neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja ali nisu arbitrirali u ovim slučajevima.

Slika nije dostupna U BiH u subotu gotovo 1300 zaraženih i 49 umrlih, među njima i bivši premijer

Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Bizaran finiš izborne kampanje: Dodik u bolnici obilazio zaražene koronavirusom

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) preliminarne rezultate izbora bi trebalo objaviti u ponoć.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju