Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU je u finskom Tampereu objavila da su propali pregovori s Turskom o rješavanju njezina spora s Ciprom, čime je ugrožen nastavak pregovora službene Ankare za članstvo u Europskoj uniji.


"Dogovor nije postignut", kazao je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja čija je zemlja predsjedavajuća EU.

Vezani članci Kupnja putovnice, ilustracija Jedan od najvećih prevaranata u povijesti: Bjegunac pokušao ilegalno kupiti "zlatnu putovnicu" za EU Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima"

On je to rekao u Tampereu, prije početka sastanka Euromeda, ministara vanjskih poslova EU s njihovim kolegama s Mediterana.

Turska je potpisala protokol o širenju carinske unije na deset novih zemalja EU, koji bi trebao uključiti i Cipar, ali odbija otvoriti svoje luke ciparskim brodovima i zrakoplovima tražeći prije toga da EU ukine embargo prema tzv. Turskoj Republici Sjeverni Cipar koju priznaje samo Ankara.

Tuomioja je kazao da "neće biti jedinstvenog stajališta o tom pitanju prije kraja finskog predsjedanja".

Dodao je da su "posljedice neizbježne", a kakve će one biti odbio je reći.

EU je dala Ankari rok do 6. prosinca da prihvati zahtjeve o otvaranju luka, zaprijetivši da će u protivnom suspendirati pristupne pregovore.