Jedan od turista na novozelandskom Bijelom otoku snimio je erupciju vulkana. Na snimci se vidi eksplozija gustog dima i pepela iznad planine.

Galerija


U ponedjeljak je eruptirao vulkan na Bijelom otoku, popularnom turističkom odredištu na Novom Zelandu. U trenutku erupcije na otoku je bilo oko 50 ljudi. Brojni su ozlijeđeni, a ima i poginulih u erupciji vulkana na tom odredištu. 

Vezani članci Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 3 Broj žrtava erupcije vulkana porastao na 16, dva tijela još uvijek nisu pronađena Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 1 Identificirana prva žrtva erupcije vulkana na Novom Zelandu

Jedan od posjetitelja Michael Shade bio je na brodici koja je krenula na izlet kada je snimio eksploziju u kojoj se vidi gust pepeo i dim iznad planine. Ispričao je da se nalazio u krateru samo 30 minuta prije erupcije.

"Još uvijek je bilo sigurno, ali išli smo unutra u manjim grupama. Kad smo se ukrcali na brod, netko je pokazao prema vulkanu i svi smo vidjeli. Ostao sam šokiran! Brodica se okrenula natrag i pokupili smo još neke ljude koji su čekali na pristaništu", opisao je Shade.

Brazilac Allessandro Kauffmann za dlaku je izbjegao erupciju. "Danas su bila dva obilaska vulkana. Jedna od dvije tura bila je naša, mi smo išli prvi. Otišli smo s tog mjesta pet minuta prije erupcije", napisao je na Twitteru. "Druga tura obilaska, nažalost, nije uspjela napustiti krater na vrijeme. Bilo je ljudi koji su zadobili opasne opekline", dodao je.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da na otoku i oko njega još uvijek postoji velik broj turista. Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja, no spasioce ometa velika količina pepela koji je u zraku i po tlu.