Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2 mjeseca do izbora

TEŽE IH PRIDOBIVA Je li Trumpova sudbina u njihovim rukama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudbinu predsjedničke kandidature Donalda Trumpa mogli bi odrediti fakultetski obrazovani i bogati republikanci koji moraju odlučiti hoće li podržati njega, ne izaći na izbore, ili podržati njegovu suparnicu Hillary Clinton.

Samo dva mjeseca prije predsjedničkih izbora koji se održavaju 8. studenog, ruralni, bijeli glasači bez fakultetskog obrazovanja hrle Trumpu. No njegov drzak nastup i nedostatak iskustva u vlasti puno teže pridobiva bogatije republikance koji dugo čine kralježnicu stranke, pokazalo je istraživanje Reutersa i Ipsos Pulsa, provedeno anketiranjem i razgovorom s obrazovanijim pobornicima republikanske stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trump vs. Clinton Izabrana (ne)djela: Dio gledatelja sprdao predsjedničke kandidate Slika nije dostupna 50 dana do izbora ZABRINJAVAJUĆI PODACI ZA CLINTON 'Uvijek sam govorila da će biti tijesno'

Trumpove nade o osvajanju Bijele kuće ovisit će o tome može li steći povjerenje tih birača u ključnim državama poput Ohija, Virginije i Colorada, te time nadoknaditi prednost koju Clinton ima kod glasačkog tijela manjina, mladih, urbanih glasača i žena.

"Kad bi mi prije dvije godine rekli da ću glasati za Hillary Clinton, rekao bih vam da za to nema šanse", istaknuo je Michael Sheehan, izvršni direktor jedne tekstilne tvrtke u Columbusu.

Sheehan naginje Clinton, demokratskoj kandidatkinji, zbog zabrinutosti da bi Trump štetio američkim međunarodnim odnosima.

Istraživanje Reutersa i Ipsos Pulsa pokazuje da Clinton kod bogatih i fakultetski obrazovanih studenata stoji bolje nego predsjednik Barack Obama prije četiri godine, čak i među republikancima. To je znak za uzbunu za Trumpa, kojeg već izbjegavaju Afroamerikanci, Latinoamerikanci i najmlađi glasači.

Skoro devet od deset republikanaca s fakultetskim obrazovanjem i godišnjim prihodom većim od 100 tisuća dolara 2012. je podržavalo republikanskog kandidata Mitta Romneya. Danas njih samo sedam od deset podržava Trumpa.

Romney je 2012. kod fakultetski obrazovanih birača imao prednost od četiri postotna boda nad Obamom, no ovo istraživanje pokazuje kako je Clinton prošlog mjeseca imala između 28 i 48 posto prednosti nad Trumpom kod tog biračkog tijela.

"Nevjerojatno je na koliko malo Trumpovih pobornika sam naišao", rekao je James King, partner u uglednom pravničkom uredu u Columbusu, koji je 2012. podržao Romneya, no koji će na ovim izborima vjerojatno zaokružiti Clinton.

Ohio je ključan za Trumpa, te on tamo intenzivno provodi svoju kampanju, no u gušće naseljenom, većinski gradskom centralnom dijelu te države, ima teži zadatak nego u ruralnim krajevima.

Tamošnje gospodarstvoa naginje radnicima bijelih okovratnika, te ne ovisi o povratku industrijske proizvodnje koju Trump obećava u svom sloganu "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

Romney, koji dolazi iz bogate obitelji, te je radio u investicijskom fondu, bio je prirodniji izbor mnogim republikancima u toj državi koji žele manju vladu i manje regulacija, no ne stavljaju toliko veliku važnost na konzervativne društvene vrijednosti.

Trump se također mogao uklopiti u tu sliku, no neki republikanci iz središnjeg Ohija ne mogu prijeći preko njegovog temperamenta i komentara poput onih u kojima je sugerirao da su imigranti iz Meksika silovatelji i ubojice. Sam Romney veliki je Trumpov kritičar.

"Nema šanse da glasam za tog čovjeka", rekao je King, dodavši kako ga je Trumpova kritika obitelji muslimanskog vojnika Humayuna Khana, koji je ubijen u akciji, zauvijek otjerala od tog republikanskog kandidata.

Među bogatijim republikancima koji ne podržavaju Trumpa ima i onih koji smatraju da je, usprkos rezerviranosti koje imaju prema njemu kao kandidatu, važnije spriječiti da Clinton postane predsjednica.

"Mislim da je loša osoba", smatra William Bay, umirovljeni nefrolog koji živi u predgrađu Columbusa, te smatra Trumpom nositeljem promjena.

Trumpova kampanja dugo tvrdi kako postoji velik broj Trumpovih glasača koji ne žele razgovarati s tiskom i anketarima zbog straha da će biti demonizirani, no koji će se u studenom pojaviti na biralištima, no moguće je da će i neki republikanci u privatnosti glasačkog mjesta glasati za Clinton zbog zabrinutosti Trumpom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene