Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vrlo zanimljivo"

Tko je kriv za eksploziju na plinovodu Sjeverni tok? Danska vojska ima fotografije koje bi mogle baciti novo svjetlo na događaje

Curenje plina u Sjevernom toku
Curenje plina u Sjevernom toku Foto: AFP PHOTO / DANISH DEFENCE
Što se doista dogodilo sa Sjevernim tokom i tko je kriv za eksploziju? Istraga i dalje traje, a pojavile su se nove fotografije koje daju još jednu novu teoriju.

Tko je i kako izveo eksplozije na plinovodu Sjeverni tok, i dalje je nejasno. U javnosti se neprestano pojavljuju teorije o tome tko je kriv. Sada su se pojavili novi izvori koji tvrde da je ruski specijalni brod SS-750 bio u blizini plinovoda Sjeverni tok četiri dana prije nego što su cijevi dignute u zrak 26. rujna prošle godine.

Portal Information, pozivajući se na izvore iz danskih oružanih snaga, navodi kako je specijalno plovilo namijenjeno izvođenju operacija pod morem i na njemu se nalazi minipodmornica tipa AS-26 Priz.

Danska vojska potvrdila je, prema pisanju portala, da posjeduje 26 fotografija ruskog broda. Prema njima, fotografije su snimljene s danskog patrolnog broda koji je bio u području istočno od danskog otoka Bornholma 22. rujna 2022. godine.

Pročitajte i ovo Misteriozan objekt detalji akcije Pokraj Sjevernog toka 2 pronađen misteriozni objekt, Putin ima svoju teoriju što bi to moglo biti

"Vrlo zanimljivo. Taj je brod dizajniran upravo za podvodne operacije", kaže švedski istraživač i obavještajni stručnjak Joakim von Braun. Ovo bi moglo baciti novo svjetlo na događaje tih dana, na području Sjevernog toka. Ovo je prvi put da je danska vojska potvrdila da se radi o konkretnom ruskom brodu SS-750 s minipodmornicom na palubi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin o plinovodu Teroristički napad Putin o eksploziji plinovoda: "Ukrajinci nisu odgovorni, to su besmislice"

"Ovo je jasna potvrda. Taj brod služi za ruske podvodne operacije. Naravno, mogao je biti tamo iz drugih razloga, ali koincidencija da se našao točno na tom mjestu u to vrijeme je zanimljiva", kaže analitičar Oliver Alexander. Eksplozije Sjevernog toka trenutačno istražuju danske, švedske i njemačke vlasti. Nije poznato kada će te istrage biti završene.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene