Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički napad

Putin o eksploziji plinovoda: "Ukrajinci nisu odgovorni, to su besmislice"

Vladimir Putin o plinovodu
Vladimir Putin o plinovodu Foto: AFP/Handout / SWEDISH COAST GUARD / AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da njemačka reakcija na eksploziju na plinovodu Sjeverni tok 2 pokazuje da je ta zemlja i dalje "okupirana" i da nije neovisna desetljećima nakon što se predala na kraju Drugog svjetskog rata.

"Izjave da su teroristički čin na plinovodu Sjeverni tok počinili neki ukrajinski aktivisti koji nisu povezani sa službenim Kijevom čiste su besmislice", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu u utorak za rusku televiziju. 

"Ovakvu eksploziju, takve snage, na takvoj dubini mogu izvesti samo stručnjaci koji iza sebe imaju cjelokupnu moć države koja ima određene tehnologije", kazao je Putin. Kaže i da je Rusiji teško provesti vlastitu istragu jer njihovim stručnjacima nije dopušteno istraživati na mjestu eksplozije.

"Stručnjaci vjeruju da bi to mogla biti antena za prijem signala za aktiviranje eksplozivne naprave koja se može ugraditi u ovaj cjevovodni sustav", rekao je Putin.

"Činjenica da se radi o terorističkom napadu više nikome nije tajna. Po meni su to već svi prepoznali. Štoviše, teroristički napad očito je počinjen na državnoj razini", istaknuo je Putin.

"Eksploziju takve vrste, s takvom snagom i na takvoj dubini, mogli su izvesti samo stručnjaci, potpomognuti snagom države koja ima određene tehnologije", istaknuo je Putin te rekao da je svakako moguće da se misli na zapadne zemlje, prenosi Tass.

"Uvijek treba tražiti one koji imaju interes. Tko je bio zainteresiran? Teoretski, Sjedinjene Države su svakako zainteresirane - zaustaviti isporuke ruskih energenata na europsko tržište i isporučiti količine svog prirodnog plina, posebno ukapljenog, čak i ako je to mnogo skuplji, za 25-30 posto, od ruskog", rekao je Putin.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Priznao zabrinutost Putin kaže da se Rusija bori za očuvanje državnosti: "Na što je naš neprijatelj računao? Da ćemo propasti?"

Na pitanje vodi li Rusija istragu o incidentu, Putin je rekao da ju je jako teško provesti jer je Moskvi uskraćena prilika da ispita mjesto eksplozije.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini veliki gubici Putin više ne zna što bi: Prvi vagoni puni žena iz ruskih zatvora stigli u Ukrajinu

Dodao je da se ne radi o "malom dijelu" cjevovoda koji je oštećen. "Ne, bila je eksplozija, bila je jako jaka, cijev se istrgnuta, odletjela je. Veliki komad, ne znam, ne sjećam se koliko je metara", rekao je Putin.

Rusija bi željela dobiti dopuštenje danskih vlasti za istraživanje ovog nalazišta. No, na zahtjev je odgovoreno da same danske vlasti trebaju razmisliti, pišu Vijesti.ru.

"Stvar je u tome da su europski političari javno rekli da nakon Drugog svjetskog rata Njemačka nije bila posve suverena zemlja", rekao je Putin televiziji Rossiya-1, prenose ruske novinske agencije.

"Sovjetski Savez je u jednome trenutku povukao svoje snage i okončao ono što se može smatrati okupacijom zemlje. Ali, kao što je dobro poznato, to nije bio slučaj s Amerikancima. Oni i dalje okupiraju Njemačku".

Plinovod je trebao dopremati ruski plin u Njemačku, no Berlin je nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine smanjio ovisnost o ruskim energentima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene