Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji akcije

Pokraj Sjevernog toka 2 pronađen misteriozni objekt, Putin ima svoju teoriju što bi to moglo biti

Misteriozan objekt
Misteriozan objekt Foto: Dansko ministarstvo obrane
Danska energetska agencija je objavila fotografiju misterioznog objekta pronađenog na morskom dnu u blizini plinovoda Sjeverni tok 2. Pozvali su operatere plinovoda da se pridruže izvlačenju objekta.

Danska energetska agencija je pozvala operatera plinovoda Sjeverni tok 2 pod ruskom kontrolom da pomogne u izvlačenju misterioznoga objekta pronađenog na dnu Baltičkog mora u blizini plinovoda.

Šest mjeseci nakon što su dijelovi plinovoda sabotirani, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da vjeruje da bi objekt mogao biti signalna antena za aktiviranje eksploziva u tom dijelu cjevovoda.

Njemačke, švedske i danske vlasti istražuju eksploziju plinovoda koja je izazvala četiri curenja na dva plinovoda Sjevernog toka u Baltičkom moru u rujnu, sedam mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin o plinovodu Teroristički napad Putin o eksploziji plinovoda: "Ukrajinci nisu odgovorni, to su besmislice"

"S ciljem daljnjeg razjašnjenja prirode objekta, danske su vlasti odlučile spasiti objekt uz pomoć nacionalnih snaga", i dodale da agencija još uvijek čeka odgovor vlasnika plinovoda prije nego što započne s operacija oporavka.

Spomenuli su da je moguće da je objekt pomorska dimna plutača te da ne predstavlja neposredni sigurnosni rizik.

Tužitelji koji su provodili švedsku preliminarnu istragu u studenom su kazali da su pronađeni tragovi eksploziva na mjestu gdje su dva plinovoda oštećena. Daljnjim ispitivanjem će se utvrditi može li netko bit optužen za zločin, piše CBS.

Pročitajte i ovo Curenje plina Sjeverni tok Putinov čovjek o sabotaži plinovoda: "Imenovali su krivca po nalogu odozgo. Pitanje je postoji li uopće ta skupina"

Njemački tužitelji rekli su ranije ovog mjeseca da su istražitelji u siječnju pretražili brod za koji se sumnja da je prevozio eksploziv korišten u eksplozijama.

Ukrajinska vlada je odbacila da je proukrajinska skupina umiješana u sabotažu prema izvještaju New York Timesa u kojem obavještajni podaci koje su vidjeli američki dužnosnici to potvrđuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene