Misteriozan objekt
Misteriozan objekt Foto: Dansko ministarstvo obrane

Danska energetska agencija je objavila fotografiju misterioznog objekta pronađenog na morskom dnu u blizini plinovoda Sjeverni tok 2. Pozvali su operatere plinovoda da se pridruže izvlačenju objekta.


Danska energetska agencija je pozvala operatera plinovoda Sjeverni tok 2 pod ruskom kontrolom da pomogne u izvlačenju misterioznoga objekta pronađenog na dnu Baltičkog mora u blizini plinovoda.

Šest mjeseci nakon što su dijelovi plinovoda sabotirani, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da vjeruje da bi objekt mogao biti signalna antena za aktiviranje eksploziva u tom dijelu cjevovoda.

Njemačke, švedske i danske vlasti istražuju eksploziju plinovoda koja je izazvala četiri curenja na dva plinovoda Sjevernog toka u Baltičkom moru u rujnu, sedam mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Vladimir Putin o plinovodu Putin o eksploziji plinovoda: "Ukrajinci nisu odgovorni, to su besmislice"

"S ciljem daljnjeg razjašnjenja prirode objekta, danske su vlasti odlučile spasiti objekt uz pomoć nacionalnih snaga", i dodale da agencija još uvijek čeka odgovor vlasnika plinovoda prije nego što započne s operacija oporavka.

Spomenuli su da je moguće da je objekt pomorska dimna plutača te da ne predstavlja neposredni sigurnosni rizik.

Tužitelji koji su provodili švedsku preliminarnu istragu u studenom su kazali da su pronađeni tragovi eksploziva na mjestu gdje su dva plinovoda oštećena. Daljnjim ispitivanjem će se utvrditi može li netko bit optužen za zločin, piše CBS.

Curenje plina Putinov čovjek o sabotaži plinovoda: "Imenovali su krivca po nalogu odozgo. Pitanje je postoji li uopće ta skupina"

Njemački tužitelji rekli su ranije ovog mjeseca da su istražitelji u siječnju pretražili brod za koji se sumnja da je prevozio eksploziv korišten u eksplozijama.

Ukrajinska vlada je odbacila da je proukrajinska skupina umiješana u sabotažu prema izvještaju New York Timesa u kojem obavještajni podaci koje su vidjeli američki dužnosnici to potvrđuju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju