Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CURENJE PLINA

Pogledajte grafiku: Što se događa s plinovodima Sjeverni tok? "Ovaj čin vjerojatno znači daljnju eskalaciju situacije u Ukrajini"

Aktualno Galerija Problemi s plinovodima - 1 Problemi s plinovodima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s plinovodima - 2 Problemi s plinovodima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mette Frederiksen Mette Frederiksen Foto: DNEVNIK.hr +0 Mateusz Morawiecki Galerija 1/4 >>
Europske zemlje provode hitnu istragu curenja plina iz dva ruska plinovoda koja prolaze ispod Baltičkog mora. Spremnost na pomoć u istrazi izrazio je i SAD. Više donosi Dnevnik Nove TV

Nedugo nakon švedskog upozorenja o curenju Sjevernog toka 1, Danska je zbog istog problema s Sjevernim tokom 2 - ograničila plovidbu. Seizmolozi su zabilježili snažne eksplozije u tim područjima.

Iako plinovodi nisu dopremali plin u Europu u vrijeme curenja, u cijevima je još bio plin pod pritiskom. Za sada nije moguće procijeniti vrijeme za popravak plinske transportne infrastrukture.

Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 glavni su dopremni pravci ruskog plina u Europu. Oba prolaze ispod Baltičkog mora u blizini Švedske i Danske. Zasad neobjašnjiva curenja plina i eksplozije dogodili su se u blizini otoka Bornholm u Baltičkom moru. Njemačke, danske i švedske vlasti istražuju incidente.

Operator mreže Sjevernog toka poručio je da se radi o nezapamćenoj šteti. Ukrajina Rusiju optužuje za teroristički čin, dok Moskva poručuje da ne isključuje opciju europske sabotaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna utvrđuju se razlozi Plin iz Sjevernog toka 2 curi u Baltičko more, pao tlak i u Sjevernom toku 1

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne zna se uzrok Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2: "Negdje sigurno postoji rupa, samo nitko ne zna gdje"

"Vrlo zabrinjavajući jučerašnji događaji vezani za curenje iz Sjevernog toka 1 i 2 naglašavaju hitnost povećanja energetske sigurnosti u Europi", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

"Ne znamo još sve detalje o tome što se dogodilo, ali jasno vidimo da je riječ o sabotaži. Čin koji vjerojatno znači daljnji korak eskalacije situacije u Ukrajini", istaknuo je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene