Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tisuće Grka u Solunu prosvjedovale protiv makedonskog imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko osam tisuća Grka, među kojima su neki nosili transparente s natpisom "Makedonsko ime je naše", prosvjedovalo je jučer protiv bilo kakva dogovora s istoimenom bivšom jugoslavenskom republikom, na dvama odvojenim skupovima u Solunu, na sjeveru Grčke.

Grčka je zaprijetila Makedoniji vetom na ulazak u NATO zbog uporabe makedonskog imena, kojoj se protivi još otkako je Makedonija stekla neovisnost 1991., uz obrazloženje da ona može podrazumijevati teritorijalne pretenzije na sjevernu grčku pokrajinu Makedoniju i destabilizirati regiju.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

Prosvjedni skupovi održali su se nekoliko sati uoči dolaska posebnog UN-ova izaslanika Matthewa Nimetza u Solun gdje će se nakratko sastati s grčkom vladom u svezi s tom temom.

Nimetz koji se nešto ranije u Skoplju sastao s makedonskim čelnicima, rekao je da Grčka i Makedonija nisu blizu rješenju u sporu oko imena.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se 6. ožujka u Bruxellesu radi konačnog dogovora o zahtjevu Makedonije, Albanije i Hrvatske za ulazak u Savez, uoči susreta na vrhu u Bukureštu koji će se održati od 2. do 4. travnja, na kojem će se odlučivati o pozivnicama za članstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene