Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko osam tisuća Grka, među kojima su neki nosili transparente s natpisom "Makedonsko ime je naše", prosvjedovalo je jučer protiv bilo kakva dogovora s istoimenom bivšom jugoslavenskom republikom, na dvama odvojenim skupovima u Solunu, na sjeveru Grčke.


Grčka je zaprijetila Makedoniji vetom na ulazak u NATO zbog uporabe makedonskog imena, kojoj se protivi još otkako je Makedonija stekla neovisnost 1991., uz obrazloženje da ona može podrazumijevati teritorijalne pretenzije na sjevernu grčku pokrajinu Makedoniju i destabilizirati regiju.

Vezani članci Neredi u Ateni - 1 "Drotovi, van iz naših četvrti": Prosvjednici kamenjem i molotovljevim koktelima krenuli na policiju, oni uzvratili suzavcem i vodenim topovima Policija tuče mladića u Grčkoj Pojavila se snimka policije koja pred zgroženim prolaznicima nemilosrdno mlati mladića, izbili sukobi

Prosvjedni skupovi održali su se nekoliko sati uoči dolaska posebnog UN-ova izaslanika Matthewa Nimetza u Solun gdje će se nakratko sastati s grčkom vladom u svezi s tom temom.

Nimetz koji se nešto ranije u Skoplju sastao s makedonskim čelnicima, rekao je da Grčka i Makedonija nisu blizu rješenju u sporu oko imena.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se 6. ožujka u Bruxellesu radi konačnog dogovora o zahtjevu Makedonije, Albanije i Hrvatske za ulazak u Savez, uoči susreta na vrhu u Bukureštu koji će se održati od 2. do 4. travnja, na kojem će se odlučivati o pozivnicama za članstvo.