Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP)
Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Foto: Afp

Ubojice novinara Jamala Khashoggija, ubijena 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu, riješile su se njegova tijela bacivši ga u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini, izvijestio je u subotu turski dnevnik Sabah.


Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, piše provladin dnevnik ne navodeći izvore.

Vezani članci Saudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Turski mediji: Saudijski princ bratu je rekao da Khashoggija ''treba ušutkati'' Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) ''Agent je navukao na sebe odjeću ubijenog novinara kako bi se činilo da je napustio konzulat''

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je snimku ubojstva poslao Saudijskoj Arabiji, SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, javlja Reuters.

Ankara tvrdi da ima audio snimku, a prema nepotvrđenim izvještajima, na snimci se čuje kako je novinar otet, drogiran, pilom rastrgan na komadiće. Na snimci se navodno čuje i kako svjedoci ovog mučnog događaja pojačavaju glazbu kako bi se nadjačali drugi zvukovi, piše RT.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinitelji zločina izlili su je u kanalizaciju, nastavlja Sabah.

Nakon što su odlučno negirale njegovo ubojstvo, saudijske vlasti na kraju su objavile da je novinar ubijen u operaciji koju Rijad "nije odobrio".

No, u članku koji je 2. studenog objavio Washington Post, s kojim je Khashoggi surađivao, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je "najviše razine saudijske vlade" da su naručile ubojstvo, isključujući kralja Salmana.

Turski tisak blizak vlastima i turski neimenovani dužnosnici stalno su u aferu uplitati prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Krajem listopada tužiteljstvo u Istanbulu ustvrdilo je da je Khashoggi ubijen čim je ušao u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano. (I. D. / Hina)

Prije 100 godina završio ''rat koji je trebao okončati sve ratove''

Država daje poslovne prostore u zakup u centru Zagreba: Pogledajte što se nudi već od 677 kuna