Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Globalna potrošnja ugljena ove će godine biti najveća dosad, a ne pojačaju li se napori u prelasku na gospodarstva s niskom razinom ugljika, na sličnim razinama ostat će i idućih nekoliko godina, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).


Visoke cijene plina nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedični prekidi u opskrbi naveli su neke zemlje da se ove godine okrenu relativno jeftinijem ugljenu.

Toplinski valovi i suše u nekim regijama također su povećali potražnju za električnom energijom i smanjili proizvodnju iz hidrocentrala, dok je proizvodnja iz nuklearki također bila vrlo slaba, posebice u Europi, gdje je Francuska morala zatvoriti nuklearne reaktore radi održavanja.

Godišnje izvješće IEA-e za ovu godinu predviđa rast globalne upotrebe ugljena za 1,2 posto, iznad osam milijardi tona, razinu postignutu prvi put u jednoj godini. Prethodni rekord postavljen je 2013. godine.

Više ugljena = više zagađenja

Također procjenjuje da će potrošnja ugljena na toj razini ostati nepromijenjena do 2025. godine jer pad potrošnje na razvijenim tržištima nadoknađuje stalna snažna potražnja u azijskim gospodarstvima u razvoju. To znači da će ugljen i dalje biti daleko najveći pojedinačni izvor emisije ugljikova dioksida u svjetskom energetskome sustavu.

Najveći rast potražnje za ugljenom očekuje se u Indiji, za sedam posto, a slijedi Europska unija s visokim 6-postotnim povećanjem te Kina s rastom od 0,4 posto.

"Svijet je blizu vrhunca u korištenju fosilnih goriva, s ugljenom na putu da prvi od fosilnih energenata pada, ali još nismo tamo", rekao je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i sigurnost IEA.

Kina, Indonezija i Indonezija trljaju ruke

Potražnja za ugljenom u Europi poskočila je zbog sve većeg prelaska s plina na ugljen uslijed visokih cijena plina i nakon što je ruska opskrba smanjena na kapaljku, no očekuje se da će do 2025. godine europska potražnja za ugljenom pasti ispod razine iz 2022., navodi se u izvješću.

Marko Rakovac U eksploziji u rudniku poginula 41 osoba, HGSS-ov stručnjak o zahtjevnom izvlačenju stradalih: "Postoji velika opasnost..."

Ilustracija Dvije europske zemlje zabranit će prodaju dizelaša i benzinaca prije roka

Globalna proizvodnja električne energije iz ugljena trebala bi u ovoj godini porasti na novu rekordnu razinu od oko 10,3 teravatsati, dok se predviđa povećanje proizvodnje ugljena za 5,4 posto, na oko 8,3 milijarde tona, također na rekordnu razinu.

Očekuje se da iduće godine proizvodnja dosegnuti vrhunac, ali bi do 2025. trebala pasti ispod razine iz 2022. godine.

Tri najveća proizvođača ugljena - Kina, Indija i Indonezija, redom će u ovoj godini postići rekordnu proizvodnju, ali unatoč visokim cijenama i ugodnim maržama za proizvođače ugljena, nema naznaka rasta ulaganja u izvozne projekte za ugljen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju