Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Francuska i Španjolska u četvrtak su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizelskim pogonom zabrani nakon 2035. - pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan - u sklopu nastojanja da se ubrza prijelaz na niskougljično gospodarstvo.


Te dvije zemlje svoje su obećanje dale na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el-Šeiku. Francuska i Španjolska tako su se našle u skupini novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glasgowu.

Potpisnici - među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i tvrtke - obvezali su se na 100 posto prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom svijeta.

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji je cilj pomoći potpisnicima da provedu svoje obveze.

Kreatori politike žele smanjiti ili eliminirati emisije stakleničkih plinova iz automobila, kamiona i drugih oblika prijevoza. Zrakoplovstvo i brodarstvo teže je dekarbonizirati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.

Cijene goriva, ilustracija Isplati li se točiti gorivo u susjedstvu? Pogledajte kolike su cijene dizela i benzina u regiji

Ina veleprodajne cijene Zašto plavog dizela nema u maloprodaji po nižoj cijeni, a u veleprodaji ima? ''Na tržištu vlada nered..."

Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovici godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju