Ilustracija
Ilustracija Foto: Joe Klamar

Unatoč sve većoj orijentiranosti zelenim politikama i smanjivanju emisije CO2, Austrija, kao i druge europske zemlje prelazi na ugljen. Jedna je to od posljedica rata u Ukrajini i smanjene ruske opskrbe plinom.


Posljednja elektrana na ugljen u Austriji zatvorena je u proljeće 2020., ali sada je vlada, nervozna što bi Rusija mogla dodatno smanjiti svoje ključne isporuke plina, odlučila ponovno pripremiti lokaciju u slučaju da zatreba.

Vezani članci Ilustracija Smrt poznate liječnice koja je promovirala cijepljenje protiv korone šokirala susjede: "Ti ljudi su je plašili, prijetili joj..." Požari - 2 Milijuni otišli na obranu od požara, a buktinja više no ikad: "Znate što meni žena napravi dok ne pokosim travu... jao"

"Nikad ne bih mogao zamisliti da ćemo ponovno pokrenuti postrojenje, zaista je tužno biti toliko ovisan o plinu", rekao je Peter Probst, 55-godišnji zavarivač, za AFP.

Radikalan prijelaz

Europa se posljednjih godina pokušavala odmaknuti od ugljena u borbi protiv klimatskih promjena. No kako je Rusija smanjila isporuke plina, europske se zemlje vraćaju ugljenu. U konačnici, ovakav radikalni prijelaz na ugljen, koji je najveći zagađivač od svih fosilnih goriva široke uporabe, dovodi u pitanje cijelu europsku politiku smanjivanja CO2.

INA, Zagreb Ina se oglasila o opskrbi gorivom: "Sigurnost opskrbe nije ugrožena"

Ilustracija Udruga malih trgovaca naftom u strahu zbog troškova: "Rješenje mora biti brzo, u pitanju je opstanak..."

Oko 450.000 tona ugljena uskladišteno je u elektrani prije njenog zatvaranja jer je austrijska konzervativno-zelena koalicija imala za cilj da sva električna energija dolazi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Voditelj gradilišta Christof Kurzmann-Friedl kaže da bi postrojenje moglo biti ponovno spremno za "oko četiri mjeseca", točno prije sezone grijanja, prenosi france24.

I Njemačka se vraća ugljenu

Austrijski kancelar Karl Nehammer inzistirao je u ponedjeljak da će elektrana biti u funkciji samo ako bude potrebno, dok Austrija ostaje pri svojim ciljevima smanjenja emisija.

"To je stvarno hitna mjera", te dodao da ovakva izvanredna vremena jednostavno prisiljavaju na ovakve odluke.

Koalicijski partner vladajućeg OVP-a, stranke desnog centra su Zeleni pa će biti zanimljivo pratiti situaciju u ovoj državi, jer će ovaj događaj bez presedana zasigurno dovesti do trvljenja unutar vladajuće koalicije.

Njemačka, kao jedan od europskih predvodnika u prijelazu na zelenu energiju, u posljednje vrijeme počela koristiti sve više ugljena, premda se na stranicama njihovog Ministarstva okoliša može pročitati da im je plan do 2038. prestati koristiti ugljen u proizvodnji električne energije. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju