Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unutar zla uma Josefa Fritzla

Stravični detalji memoara monstruma: "Za nekoga tko je rođen za silovanje, dugo sam izdržao"

Josef Fritzl
Josef Fritzl Foto: Afp
Austrijski seksualni monstrum Josef Fritzl otkrio je što mu je prolazilo kroz glavu dok je planirao zatvoriti vlastitu kćer na 24 godine i s njom postati otac sedmero incestuozne djece.

Misli silovatelja razotkrivene su u duboko uznemirujućim memoarima, "Die Abgründe des Josef F" (Ponori Josefa F.), koji su prošli tjedan objavljeni u Njemačkoj uz pomoć austrijske odvjetnice Astrid Wagner.

Josef Fritzl, koji je zatvorio i seksualno zlostavljao svoju kćer Elisabeth, osuđen je na doživotni zatvor 2009. godine za incest, silovanje, prisilu, lažno zatvaranje, porobljavanje i za ubojstvo iz nehata jednog od svojih malodobnih sinova.

Njegova kći nestala je 1984. u dobi od 18 godina, a pojavila se tek 26. travnja 2008., kada je otkrivena u tajnom podrumu ispod očeve kuće u Amstettenu u Austriji.

Osvrćući se na svoje zločine, Fritzl, koji sada ima 87 godina, rekao je u svojim memoarima: "Isprva je to bila samo igra uma koju sam igrao. Ali ideja, koja mi se prije činila tako apsurdnom, tako monstruoznom, dobila je oblik. Jednog sam dana znao što moram učiniti. Trebalo je samo čekati pravu priliku. Tog kišnog subotnjeg jutra došlo je vrijeme. Misao je postala akcija."

Fritzl je napravio podzemni zatvor te postavio teška metalna vrata skrivena iza police u njegovoj radnoj sobi. Pobrinuo se da im samo on može pristupiti instaliravši samo njemu poznatu tajnu šifru bez ključa.

Otac je izmanipulirao Elisabeth da pomisli da su vrata naelektrizirana, tako da će biti ubijena ako pokuša pobjeći od šokantnog zlostavljanja, piše Daily Mail.

"Konstantno sam bio pod stresom"

Opisujući kako su počele 24 godine užasnih zločina, Fritzl je rekao: "Sljedećeg jutra podnio sam prijavu nestale osobe lokalnoj policiji. Policajac je sve pažljivo zabilježio i izjavio: 'Ona ima više od 18 godina i može raditi što hoće.'"

Pročitajte i ovo Ilustracija Motivi se istražuju Majka monstrum ugušila svoja dva sina: Beživotna tijela dječaka pronašao očajni otac

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravični detalji "Čim joj priđe muška osoba, ona počne nekontrolirano plakati": Djevojčica koju je otac monstrum godinama zlostavljao ima samo 10 kilograma i u teškom je stanju

Fritzl je natjerao Elisabeth da napiše pisma majci u kojima  objašnjava da joj je potrebno vrijeme daleko od kuće, a zatim ih je poslao. Rekao je susjedima da je pobjegla kako bi se pridružila kultu.

"Nije bilo lako jer su u meni neprestano kružile misli o tome što sam napravio. Konstantno sam bio pod stresom. Nisam imao nikoga kome sam se mogao povjeriti. Morao sam gledati naprijed i nastaviti putem koji sam odabrao", dodao je u šokantnim memoarima.

Zlostavljanje, koje je počelo tako što je Elisabeth onesvijestio krpom namočenom u eter, kulminiralo je rođenjem sedmero djece - od kojih je troje ostalo u zatočeništvu s majkom, a jedno je umrlo ubrzo nakon poroda te je Fritzl dječakovo tijelo spalio. 

Troje preostale djece Fritzl i njegova žena Rosemarie odgajali su u nadzemnom dijelu kuće. Fritzl je dolazak djece opravdao kao udomljavanje siročadi ostavljene na njegovu kućnom trijemu.

Suživot sa štakorima

Čak bi odlazio na duge odmore na mjesta kao što je Tajland, ostavljajući svoje žrtve da se nose s nestankom struje, štakorima, preplavljenom kanalizacijom i trulom hranom u njihovu podzemnom zatvoru.

Fritzl je također otkrio da je ponosan što je otac odraslog sina, koji je začet - prema njegovim riječima - tijekom tajne veze sa ženom iz Gane koja je sada ugledna odvjetnica.

Pišući knjigu, Fritzl traži stvari za koje osjeća da su mu uskraćene: razumijevanje, suosjećanje, možda - iako to ne izražava riječima - oprost. Iznosi moguće planove da se vrati u Amstetten i možda ondje osnuje malu tvrtku.

Sve to dolazi nakon što je nedavno podnio zahtjev za premještaj u normalni zatvor. Austrijski su sudovi odbili prijašnje pokušaje premještanja u zatvor nižeg stupnja sigurnosti.

Fritzl, koji je prije šest godina promijenio ime u Mayrhoff, sada navodno boluje od demencije.

Ali Wagner tvrdi da nije vidjela nikakve znakove bolesti: "Ne, ovaj starac ovdje daleko je od toga da je bespomoćni starac. Osjetila sam energiju. Snagu volje. Odlučnost. Ni traga demenciji."

59-godišnjakinja ga je počela posjećivati ​​u Steinu, tako je i nastala knjiga, prikaz njezinih dojmova isprepletenih Fritzlovim vlastitim spisima.

"Ja sam rastrgana osoba, sa strastima koje ne mogu kontrolirati"

Davno prije nego što je stavio onu eterom natopljenu tkaninu preko nosa i usta svoje kćeri, Fritzl je imao dosje o seksualnim zločinima. Godine 1967., godinu dana nakon Elisabethina rođenja, provalio je u dom 24-godišnje medicinske sestre u Linzu i silovao je, držeći joj nož pod grlom.

Također je bio osumnjičen za pokušaj silovanja druge žene i osumnjičen za nedolično izlaganje. Odslužio je 12 mjeseci od 18-mjesečne zatvorske kazne, ali do trenutka kada su vlasti godinama kasnije došle istražiti njegovu obitelj, osuda je nestala iz njegova dosjea.

"Za nekoga tko je rođen za silovanje, dugo sam izdržao", rekao je psihijatru kojeg je imenovao sud i koji ga je pregledao prije suđenja.

"U meni se krije zla crta. Ja sam rastrgana osoba, sa strastima koje ne mogu kontrolirati. Svim srcem žalim što sam učinio svojoj obitelji. Ali, nažalost, ne mogu to nadoknaditi."

Fritzl je rođen u Amstettenu 1935. godine i uglavnom ga je odgojila majka. Otac mu je bio alkoholičar, koji je napustio obitelj kad je Fritzl imao četiri godine. Majka mu je bila stroga žena koja ga je često tukla.

"Kao dijete uvijek sam mislio da sam neželjen. Nikad nisam dobio poljubac od nje niti zagrljaj - iako sam se toliko trudio. Bojao sam je se, užasno bojao njezine nepredvidljivosti, njezinih batina, njezina klečanja na meni. I stalno me vrijeđala kao sotonu, kao kriminalca, kao beskorisnu stvar. Zabranila mi je da imam prijatelje", napisao je.

Zatočio i majku

Kasnije je tvrdio da ju je iz osvete zaključao na tavanu sa zazidanim prozorima nekoliko posljednjih godina prije njezine smrti, 1980. godine.

Još jedan ulomak iz knjige citira Fritzla: "U stvarnosti sam dobra osoba", te navodi kako bivši inženjer elektrotehnike ne može razumjeti zašto je njegova supruga prekinula kontakt s njim.

Elisabeth sada ima novi identitet, kao i šestero djece koje je rodila sama u tami koja je bila njezin dom 24 godine. Ona i djeca preseljeni su u malo austrijsko selo. Država je platila oko 800.000 eura za kuću koju čuvaju visoka ograda i CCTV kamere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene