Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navali, narode!

Prodaju se umjetnine Ive Sanadera: Među njima i djela poznatog slikara za kojima je bila izdana tjeralica

Aktualno Galerija Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 4 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 2 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 3 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 1 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Država je ovršila umjetnine Ive Sanadera i mnoge će na javnu dražbu. Iako je bivši premijer svojedobno tvrdio kako ima milijun i pol kuna vrijedne umjetnine, sada je jasno da im je vrijednost puno veća. Među slikama koje će na javnu dražbu je i pet djela Vlahe Bukovca.

Među ovršenim slikama Ive Sanadera koje idu na javnu dražbu je i pet djela Vlahe Bukovca koje je policija zaplijenila bivšem premijeru.

No, put do javne dražbe bio je mukotrpan. Krajem prosinca 2010. godine istražitelji su čak 16 sati popisivali njegove umjetnine. Iznijeti ih oko ponoći nije bio nimalo lagan zadatak, ali među zaplijenjenom građom nije bilo Bukovčevih slika, pa je mjesec dana poslije policija za njima izdala "tjeralicu". One su nakon 12 godina i ovršene.

"Sada imamo pravomoćnu ovršnu presudu, država se naplaćuje od svih predmeta, od sve imovinske koristi za koju je utvrđeno kaznenim postupkom da je okrivljenik stekao", objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJEDINJENE KAZNE Napokon je poznato kada bi Ivo Sanader mogao izaći iz zatvora

Pet slika poznatog slikara čuvaju se ovdje u Muzeju suvremene umjetnosti. Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, procjenitelji su ukupno 12 umjetnina Ive Sanadera procijenili na ukupnu vrijednost koja je veća od 240.000 eura. Država od Sanadera potražuje nešto više od 11 milijuna eura.

Nisu sve Bukovčeve slike dostupne javnosti

Što će biti s Bukovčevim djelima, pozorno prate i u slikarevoj rodnoj kući u Konavlima, koja je danas pretvorena u galeriju.

"Mi smo dosad bili svjedoci velikog broja aukcija na kojima su se prodavala razna Bukovčeva djela, među kojima i vrlo važni primjerci koje, nažalost, mi ne možemo uopće dostići i doći do takve građe", rekla je Antonika Rusković Radonić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAKAVICA BEZ KRAJA Reakcije na presudu: ''Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u Ini se kradu milijarde''

Pa im je apsurdno da sada, kada država ima slike najcjenjenijeg hrvatskog slikara u svojem vlasništvu, tu građu prodaje.

"Za kuću Bukovac bile bi izuzetne zato što je ona početak svima koji istražuju Bukovca, njegov život i djelo. To je prvo mjesto na koje se dolazi i zbog njezina arhiva i vrijedne građe koja se ovdje čuva", rekla je Rusković Radonić.

No nisu sve dostupne za javnost jer se mnoga Bukovčeva djela nalaze u privatnom vlasništvu. One se mogu kupiti od privatnih kolekcionara. Goleš je na internetu pronašao tri – jednu za 50, drugu za 85 i treću za 145 tisuća eura. Zasad nije poznato za koliko će država prodavati njegova djela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene