Obavijesti Video Pretražite Navigacija
granica Srbije i Sj. Makedonije

Objavljene uznemirujuće snimke: Policija na granici skinula ljude u gaće i tjerala ih da se smrzavaju

Snimka migranata na granici Srbije i Sjeverne Makedonije
Snimka migranata na granici Srbije i Sjeverne Makedonije Foto: Screenshot
Objavljena je snimka koja navodno prikazuje migrante koji polugoli hodaju u blizini granice Srbije i Sjeverne Makedonije.

Britanski list Guardian objavio je snimku grupe muškaraca u donjem rublju koji u koloni po mraku hodaju po hladnoći. Prema pisanju spomenutog medija, u pitanju su migranti koje je skinula srpska policija i zatim ih natjerala natrag u Sjevernu Makedoniju.

Guardian navodi da nije mogao potvrditi što se događa na snimkama koje su redakciji stigle iz sjevernomakedonske nevladine organizacije Legis. Prema tvrdnjama organizacije, sve je snimljeno kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom i organizaciji je dostavljeno 10. veljače.

Tog su se dana, tvrde iz Legisa, dogodila dva ponižavajuća slučaja u kojima je više od 50 ljudi natjerano da se skinu goli ili u donje rublje te su se zatim vratili natrag u Sjevernu Makedoniju, odakle su ilegalno ušli na teritoriju Srbije. Osoblje Legisa razgovaralo je s jednim od muškaraca sa snimke, koji je rekao da su u pitanju Sirijci.

Pročitajte i ovo Dijete je zaprimljeno u osječku bolnicu zbog sumnje na trovanje u Osijeku Dijete se otrovalo u kupaonici, policija istražuje okolnosti

Jasmin Redžepi, predsjednik Legisa, ustvrdio je da se uznemirujući i ponižavajući događaj dogodio ubrzo nakon samita Europske unije i Srbije o graničnoj suradnji koji je održan u cilju jačanja srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.

"Ovi incidenti dogodili su se dok je Europska unija pripremala restrikcije za migrante na ruti i u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon samita. Tada smo vidjeli direktni utjecaj i posljedice", napomenuo je Redžepi.

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja maske su pale Putinovi propagandisti jezivim porukama prijete udovici Navaljnog: "Čeka je ista sudbina"

Iako je bilo izvještaja da se migrante tjera na skidanje i na drugim granicama, Redžepi ističe da je ovo prvi put da je tako nešto dokumentirano na granici Srbije i Sjeverne Makedonije.

Dokaz zabrinjavajućeg trenda

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, rekao je da osoblje Centra od početka godine bilježi povećan broj vraćanja migranata iz Srbije za Sjevernu Makedoniju.

"Možemo reći da je to sada praksa", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Takeshi Ebisawa Pripremali se godinama Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..."

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, istaknula je da je potrebna hitna istraga nedavnih izvještaja o navodnoj politici koju srpska policija provodi na granici.

"Ovi incidenti nisu samo uznemirujući, već pokazuju širi, zabrinjavajući trend. Ove akcije krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno protjerivanje, kao i druge međunarodne standarde", objasnila je Mijatović.

Pročitajte i ovo Donald Trump tijekom intervjua O nuklearnom ratu VIDEO "Svi u ovoj sobi trenutačno su u velikoj opasnosti": Trump opet šokirao gledatelje

Prema njezinim riječima, često vraćanje migranata preko granice predstavlja "hitan paneuropski problem".

Redžepi je zatražio da se snimljeni incident istraži i u Sjevernoj Makedoniji i u Srbiji te da neovisnim promatračima bude dopušteno prisustvovanje policijskim operacijama, što će, prema njegovoj ocjeni, osigurati da se nasilje i dehumanizacija ne nastave u mraku.

Guardian piše da srpska policija nije odgovorila za zahtjev da prokomentira slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene