Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samit u Bruxellesu

EU radi na zajedničkoj rezoluciji, a Srbija se već usprotivila jednom dijelu: "Taj dio teksta smatraju vrlo spornim"

Čelnici Europske unije sastali su se u Bruxellesu da bi dodatno poradili na približavanju zemlja zapadnog Balkana članstvu u EU-u.

U Bruxellesu se održao sastanak vrha Europske unije na temu zapadnog Balkana, a na sastanku je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Uživo iz Bruxellesa s više informacija sa samita javila se reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ministrica poljoprivrede Marija Vucković Sve za biosigurnost Tko smije, a tko ne smije klati svinje za vlastite potrebe: Ministarstvo donijelo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje ASK

"Može se očekivati zajednička rezolucija koju će svi potpisati i čiji smo prijedlog već dobili. Po onome što vidim mogu zaključiti da se taj tekst ne razlikuje bitno od onog teksta od prije godinu dana u Tirani, kada je isti ovakav skup održan u glavnom gradu Albanije", poručila je reporterka. 

"Kroz nekoliko se točaka u tim tekstovima definira tješnje povezivanje Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, i gospodarsko i političko kako bi se što brže ostvario njihov integracijski put. Također, EU je spreman izdvojiti šest milijardi eura za gospodarstvo zemalja zapadnog Balkana kako bi se protok ljudi, roba i usluga odvijao što protočnije i što brže i kako bi bili što manje ovisni o Rusiji i Kini", dodala je Petrović. 

Pročitajte i ovo Improvizirano naselje u Gazi Obilne kiše Očaj i bijeda raseljenih palestinskih obitelji: "Kuća nam je uništena, dijete ubijeno..."

"U prijedlogu teksta deklaracije također stoji da zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a, čemu se Srbija već usprotivila i taj dio teksta smatra vrlo spornim, a odnosi se na to usklađivanje i uvođenje sankcija Rusiji. Srbiju ovdje zastupa Ana Brnabić", istaknula je Petrović.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene