Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sarajevska redateljica koja se proslavila filmom Grbavica, koji je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio Zlatnog medvjeda, za češki je dnevnik izjavila kako su Srbi za genocid nad Bošnjacima nagrađeni Republikom Srpskom.


Jasmila Žbanić vjeruje kako se ratni zločinci i dalje šetaju na slobodi te kako nacionalizam na području bivše Jugoslavije nikada nije poražen. 

Vezani članci Zoran Milanović o Srebrenici Pantovčak tvrdi da Milanović nije izazvao diplomatski skandal: "To je laž..." Ilustracija Ustavni sud BiH odlučio: Za nijekanje genocida u Srebrenici i do 5 godina zatvora

Njen film govori o majci koja je bila žrtva silovanja u ratu i njenoj kćerki koja ne zna istinu o tome.

"Zamislite da su Njemci nakon Drugog svjetskog rata dobili mali teritorij po kojem bi slobodno mogli šetati nacisti, dok bi se Židovi bojali ući na njega. To je Republika Srpska. Glavni izvor frustracije u posljeratnoj Bosni i Hercegovini leži u tome što ratni zločinci nisu kažnjeni, a političke stranke i dalje pothranjuju nacionalizam."

"Sada je 21. stoljeće, a mi živimo kao ovce, svatko u svom stadu. Smijemo glasovati samo u okviru svog naroda. Ja, recimo, ne mogu glasati za srpsku stranu, niti za hrvatskog kandidata. Na televiziji morate imati predstavnike svih nacija, pa naprimjer srpski redatelj treba imati hrvatskog asistenta i muslimanskog producenta", izjavila je za Pravo Jasmila. 

"Ne mogu se pomiriti s tim da je Emir Kusturica dopustio da ga financira srpska televizija i to u doba kada je propagirala fašizam. Ne mogu se pomiriti s tim, ne vjerujem da možete primiti novac od ''vraga'', a da su vašem filmu ne osjeti to odakle su došle.'' kaže Jasmila. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju