Godinama su se u Španjolskoj na vlasti izmjenivale dvije stranke, no na nedjeljnim izborima vjerojatno nijedna neće samostalno osvojiti većinu parlamentu.


Nakon izbora u nedjelju, Španjolskoj najvjerojatnije slijedi ono što Hrvatska ima već 40-ak dana. Godinama su se na vlasti izmjenjivale dvije stranke, no sada nijedna, vjerojatno, neće samostalno osvojiti većinu u parlamentu. Bit će im potrebna podrška trećeg puta. A u Španjolskoj dvije stranke predstavljaju taj treći put.

Španjolci u nedjelju izlaze na birališta, a stranački čelnici poslali su u petak prije početka predizborne šutnje posljednje poruke biračima. Ankete daju blagu prednost konzervativnoj Narodnoj stranci koja je na vlasti bila posljednje četiri godine.

Vezani članci Nikša Vukas Politički tajnik stranke Nikša Vukas potvrdio: Izbori u SDP-u održat će se 26. rujna, otkrio i kad kreću kandidacijski rokovi Ponavljanje parlamentarnih izbora na biralištu u Raši Ponavljanje izbora u Raši: "Promijenit nećemo ništa, ali smatramo da nam je dužnost glasati"

'Ne smijemo dopustiti da koalicija onih ljudi koji su doveli Španjolsku u najgoru gospodarsku krizu u nekoliko desetljeća uništi napore Španjolaca iz protekle četiri godine', rekao je Mariano Rajoy, čelnik Narodne stranke.

Odmah iza, prema anketama, je Socijalistička radnička stranka koja kritizira Rajoyevu vladu i mjere štednje uvedene zbog loše gospodarske situacije.

'Pobijedit ćemo na ovim izborima u svakom gradu, selu, trgu, ulici i vratima. Budućnost još nije napisana i pobijedit ćemo tako da glasamo za Socijalističku stranku', rekao je Pedro Sanchez, čelnik Socijalističke radničke stranke.

No predviđa se da će nitko neće imati većinu potrebnu za sastavljanje vlade. Dvije stranke takozvanog trećeg puta preotet će velik broj glasova velikima i prisiliti ih na koaliciju. Ljevičarski Podemos saveznik je s grčkom Sirizom, a jedno je vrijeme bio druga najpopularnija stranka.

'Ne morate više na glasanju držati rukom nos ili glasovati za najmanje zlo. Sada nas baš svaki glas dovodi bliže promjeni vlade u ovoj zemlji', rekao je Pablo Iglesias, čelnik Podemosa.

Tu je i liberalna stranka jednostavno nazvana Građani koja je ideološki bliža vladajućim konzervativcima.

'Uvjeren sam u to da će Španjolci tražiti promjenu. Uvjeren sam u to da prijašnje godine umora i korupcije predstavljaju kraj političke ere, kraj korupcije i kraj podijeljene Španjolske', kaže Albert Rivera, čelnik Građana.

Stranke nastale na pokretu ogorčenih građana, tako će pomrsiti račune Narodnjacima i Socijalistima koji su se izmjenjivali na vlasti gotovo 40 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook