Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalno

PROSVJED IZ SLOVENIJE 'Ovakvi sastanci su zabrinjavajući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog toga što su se u Bruxellesu uoči sastanka Vijeća EU-a neformalno sastali lideri "uže skupine" država članica te integracije, predvođeni Njemačkom.

'Takvi sastanci u užem krugu europskih država su zabrinjavajući, ne samo zbog Slovenije nego i zbog Europske unije općenito', kazao je Cerar, dodavši da takva neformalne konzultacije ne odobrava i da će u razgovorima koje će imati s kolegama premijerima pokušati doznati o čemu je riječ.

Pročitajte i ovo Sukoba propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na UCLA-u Neredi zbog Gaze VIDEO/FOTO Kaos na sveučilištu: Sukobili se prosvjednici, u sve se umiješala i policija Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda

Slovenije je protiv takvih sastanaka u koje nije uključena, kazao je Cerar, dodavši da će biti više u stanju komentirati stvar kad o tome više sazna.

Prije summita EU-a u Bruxellesu sastali su se lideri Njemačke, Austrije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Švedske, Finske i Grčke, a tema neformalnog sastanka uže skupine zemalja članica bila je kontrola migracijske krize.

Hrvatska Sloveniji uputila prosvjednu notu i traži: 'Uklonite žicu'

Navodno se radi o skupini zemalja koje bi bile spremne izbjeglice koji imaju pravo na azil u Europi primati izravno iz Turske, a Slovenija nije bila pozvana na te konzultacije.

Slovenski politički promatrači sumnjaju da se iza sastanka skrivaju i moguće špekulacije o formiranju tzv. mini-Schengena, što je Slovenija kao ideju kad se ona pojavila prije dva tjedna, a neformalno ju je dala u razmatranje nizozemska vlada, odlučno odbila, držeći da bi njena realizacija bila 'početak kraja' EU-a.

Milanović očekuje uklanjanje ograda s hrvatskih granica nakon dogovora s Turskom

Dogovor Europske unije s Turskom trebao bi znatno usporiti priljev izbjeglica u Hrvatsku i dovesti do micanja ograde na granicama, barem što se Slovenije tiče, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Mislim da će to usporiti priljev, to neće odjednom stati, ali ići će polako", rekao je Milanović nakon završetka sumita EU-Turska na kojemu je postignut dogovor o europskoj financijskoj pomoći Turskoj u zamjenu za pomoć u rješavanju izbjegličke krize.

Milanović je izrazio uvjerenje da će, bude li Turska ispunjavala postignuti dogovor, doći do uklanjanja barem slovenske ograde na granici s Hrvatskom.

"Mene te ograde i smetaju, ali na kraju krajeva to njihova stvar. Mislim da će ih Slovenija sto posto maknuti, a za Mađarsku ne znam", rekao je.

Čelnici EU-a i Turske postigli su u nedjelju sporazum o akcijskom planu prema kojem će Turska dobiti financijsku pomoć od tri milijarde eura, a zauzvrat će pomoći zaustavljanju izbjegličkog i migrantskog vala prema Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene