Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo nasilje

Sjeverna Irska: Tijekom ophodnje ubijen policijski časnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časnik sjevernoirske policije ubijen je sinoć u Craigavonu, 40 km jugozapadno od Belfasta, samo dva dana nakon ubojstva dvojice britanskih vojnika koje je potaknulo strahovanja o povratku nasilja u britansku pokrajinu.

Časnik je ubijen dok se nalazio u ophodnji, priopćila je policija. U subotu su ubijena dva britanska vojnika, a za taj je napad odgovornost preuzela Prava IRA, odmetnuta republikanska skupina. Nakon tri desetljeća nasilnih sukoba protestanata i katolika koji su okončani potpisivanjem mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. godine, mnogi ljudi u Sjevernoj Irskoj strahuju da bi najnovija ubojstva mogla potaknuti novu spiralu nasilja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna zemlja Pronađeno tijelo nestalog novinara: Ubijen tupim predmetom u glavu, poznato o čemu je zadnje pisao Slika nije dostupna stegovni postupak Časnik prijavljen zbog spolnog uznemiravanja kolegice u vojci udaljen iz službe

Agencija Reuters navodi da lokalni političari vjeruju da iza jučerašnjih napada stoje odmetnuti republikanci koji se protive mirovnom procesu, premda još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. 'Nalazimo se na rubu ponora ... nemojmo dopustiti da nas vrate u prošlost', rekla je loklana dužnosnica Dolores Kelly iz stranke SDLP. Zastupnik lokalnog parlamenta iz redova Sinn Feina John O'Dowd rekao je da je policija došla na poziv u pretežno katoličku četvrt Lismore Manor kad je na ophodnju zapucano.

>> Prava IRA preuzela odgovornost za atentat

>> Sinn Fein osudio napad na britanske vojnike

>> U Sjevernoj Irskoj ubijena dvojica britanskih vojnika

'Ovo je napad na mirovni proces. Sad je vrijeme za snažno političko vodstvo i hladne glave', rekao je O'Dowd. Irski premijer Brian Cowen pozvao je sve da se suzdrže od nasilja, a britanski premijer Gordon Brown, koji je jučer posjetio vojarnu u kojoj su ubijena dvojica vojnika, rekao je da 'politički proces neće biti uzdrman'. U napadu na ulazu u britansku vojnu bazu Massereene, zapadno od Belfasta, u subotu navečer ubijena su dvojica britanska vojnika. Njih su dvojica prve britanske vojne žrtve u Sjevernoj Irskoj od 1997. godine.

Odgovornost za napad preuzela je Prava IRA, odmetnuta frakcija IRA-e koja se protivi mirovnom procesu i želi da Britanci odu iz Ulstera. Prava IRA ustanovljena je 1997., godine, a po zlu je postala poznata kada je 15. kolovoza 1998. godine izvela najkrvaviji napad u 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj, eksplozijom automobila-bombe u Omaghu, s 29 žrtava i više stotina ranjenih. Prava IRA osnovana je tajno kada se od glavne organizacije IRA-e odcijepilo 100 do 200 disidenata. Danas ih je preostalo nekoliko desetaka, drže stručnjaci. Prava IRA zamjera IRA-i i njezinu političkom krilu, stranci Sinn Fein, sudjelovanje u mirovnom procesu i supotpisivanje povijesnih mirovnih sporazuma s protestantima u travnju 1998.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene