Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sibirski policajac

Silovao pa čekićem i sjekirom ubio 56 žena: Dvostruka doživotna kazna jednom od najgorih serijskih ubojica

Mihail Popkov (Foto: AFP)
Mihail Popkov (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Mihail Popkov (Foto: AFP) Mihail Popkov (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Mihail Popkov (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Sibirski policajac koji je silovao i ubijao žene kojima je nudio noćne vožnje u ponedjeljak je proglašen krivim za još desetke ubojstava te je tako postao najtežim ruskim serijskim ubojicom u posljednje vrijeme.

Sud u gradu Irkutsku proglasio je Mihaila Popkova krivim za 56 ubojstava u razdoblju između 1992. i 2007. te ga osudio na dvostruku doživotnu kaznu. Već se nalazi u zatvoru nakon što je bio osuđen za ubojstvo 22 žene 2015. godine.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Slika nije dostupna Priznao ubojstva 82 žene Najsmrtonosniji ruski serijski ubojica? Otkriveni pravi motivi njegovih djela

Popkov je nudio ženama vožnje kasno u noći, ponekad u policijskom autu, dok nije bio u službi te ih odvozio u okolicu svojeg grada Angarska u blizini Irkutska.

Ubijao ih je koristeći oružje, uključujući čekić i sjekiru, zatim bi bacao njihova tijela u šumu, uz cestu i na lokalno groblje. Također je proglašen krivim za silovanje 10 žena. Popkov sebe opisuje kao "čistača" koji svoj dom čisti od prostituki.

Sve žrtve bile su žene u dobi između 16 i 40 godina. Njegova druga žrtva bila je policajac. Sjedokosi 54-godišnji Popkov pojavio se na sudu u zatvorskoj odori pognute glave.

Bit će odveden u zatvor koji služi samo za zatvorenike osuđene na doživotnu kaznu, pod imenom ''Plavi dupin''. U sklopu kazne – rijedak slučaj u Rusiji da se osuđenicima za ubojstvo daje dvostruka zatvorska kazna – Popkovu se oduzela policijska mirovina.

Tužitelji su Popkova opisali kao čovjeka kojeg "patološki privlači ubijanje ljudi", no dovoljno je zdrav da prisustvuje suđenju.

Istražitelji su posumnjali da se iza ubojstava krije policajac zbog načina na koji je pažljivo prikrivao tragove. Ubojstva je počinio u doba dok je radio kao policajac te nakon što je napustio službu 1998. godine.

Uhvaćen je 2012. nakon što su istražitelji ponovno ispitali slučaj i proveli testiranje DNK-a među stanovnicima fokusirajući se na tragove automobila pronađene na mjestu zločina.

U intervjuu za rusku internetsku stranicu Meduza Popkov je rekao da je nudio ženama vožnju te da je ciljao one koje su bile pijane ili su živjele na način koji smatra nemoralnim.

"Svako društvo osuđuje razvratno ponašanje", istaknuo je osuđeni serijski ubojica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene