Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leti prema Vilniusu

Nakon pritiska europskih čelnika: Uzletio Ryanairov zrakoplov koji su bjeloruske vlasti natjerale da sleti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov Ryanaira na letu za Litvu, koji su bjeloruske vlasti natjerale da sleti u Minsku, ponovno je uzletio i nalazi se na putu prema Vilniusu, objavila je u nedjelju povjerenica Europske komisije za promet Adina Valean, prenose agencije.

Zrakoplov Ryanaira upravo je uzletio iz Minska i nalazi se na putu prema Vilniusu. Sjajna vijest, osobito za obitelji i prijatelje osoba koje se nalaze u zrakoplovu", napisala je Adina Valean na Twitteru.

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile jednog od glavnih bjeloruskih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, rekli su dužnosnici i aktivisti za ljudska prava, što je razbjesnilo čelnike europskih država.

Oporbeni medij Nexta je naveo da je njihovog bivšeg glavnog urednika Romana Protaševića policija privela jer je njegovo ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih prosvjeda koji su izbili poslije izborne pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Čelnici Europske unije su zajedno pozvali Bjelorusiju da pusti taj zrakoplov i sve putnike da nastave put i kritizirali su "potpuno neprihvatljivu akciju".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je "akt državnog terorizma" i tražio od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da EU razmotri u ponedjeljak "trenutačne sankcije" Bjelorusiji. Samit šefova država i vlada 27-orice održava se u ponedjeljak i utorak.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova je najprije potvrdilo na Telegramu privođenje Romana Protaševića, ali je zatim obrisalo tu poruku, primijetila je jedna novinarka agencije France presse. Zrakoplov na liniji Atena-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litve kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje zrakoplova i državne novinske agencije Belte. Eksploziv kasnije nije nađen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki interes i potražnja Velika zrakoplovna kompanija u iduće tri godine u Zagreb planira dovesti dva do tri milijuna putnika, a otvaraju i nova radna mjesta

Pročitajte i ovo Ponuda francuskog borbenog aviona najveća vojna investicija Službena odluka do Dana Oružanih snaga: Donosimo detalje ponuda Francuske i SAD-a za borbene avione

Zračna luka Minska, kako prenosi službena agencija Belta, navela je nakon pretraga Boeinga da je uzbuna zbog bombe bila "pogrešna".

Bjeloruski predsjednik Lukašenko je osobno naredio da lovac MiG-29 presretne zrakoplov nakon te uzbune, priopćila je njegova novinska služba. Prošlog ljeta i jeseni nekoliko tjedana su trajali povijesni prosvjedni skupovi više desetaka tisuća ljudi u Minsku i drugim gradovima u zemlji s oko 9,5 milijuna stanovnika.

Nakon masovnih uhićenja, policijskog nasilja, najmanje četvero poginulih, stalnog sudskog uznemiravanja i teških zatvorskih kazni aktivistima i novinarima prosvjedi su posustali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene