Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najveća vojna investicija

Službena odluka do Dana Oružanih snaga: Donosimo detalje ponuda Francuske i SAD-a za borbene avione

Aktualno Galerija Ponuda francuskog borbenog aviona Ponuda francuskog borbenog aviona Foto: DNEVNIK.hr +0 Ponuda američkog borbenog aviona Galerija 1/2 >>
Predsjednik i premijer oči u oči - nakon mjeseci i mjeseci uvreda, svađa i javnog prepucavanja. Nisu potpisali primirje, već ih je za isti stol doveo posao, koji zajedno moraju obaviti - borbeni avioni. Brusile su se američka i francuska ponuda. Čeka se kome će Banski dvori reći - da.

Do Dana Oružanih snaga hrvatska Vlada službeno mora odlučiti između ove dvije ponude.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Strategija i dinamika Prvi Rafalei uskoro u Hrvatskoj: Anušić otkrio kada dolaze i najavio izmjene još jednog zakona Prvi hrvatski Rafale Prvi stižu u proljeće FOTO/VIDEO Čuvari hrvatskog neba: Moćni borbeni zrakoplovi nisu jeftini, ali su i stvar prestiža i ozbiljna poruka

Francuska nudi 12 rabljenih zrakoplova model RAFAL. Ponuda, koja uključuje obuku pilota i tehničara te naoružanje, teška je oko milijardu eura. Riječ je o zrakoplovima dvomotorcima, što dugoročno povisuje i troškove.

Potpiše li se ugovor dogodine, prvih šest aviona spremni su isporučiti 2024. godine, a preostale, godinu dana poslije. Uz Francusku i Grčku - u svom ih zrakoplovstvu imaju, primjerice, Katar i Egipat.

Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj nude nove i tehnološki naprednije F-16 zrakoplove - model BLOK 70-72.

Predali su dvije ponude: jednu za 8, a drugu za 12 aviona. Odluči li se država za njihov avion cijeli bi paket, prema neslužbenim informacijama, platili između milijardu i 300 do milijardu i 800 milijuna dolara.

Mogu ih isporučiti u iduće tri do četiri godine. Njihove borbene lovce ima 25 zemalja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene