Predsjednik i premijer oči u oči - nakon mjeseci i mjeseci uvreda, svađa i javnog prepucavanja. Nisu potpisali primirje, već ih je za isti stol doveo posao, koji zajedno moraju obaviti - borbeni avioni. Brusile su se američka i francuska ponuda. Čeka se kome će Banski dvori reći - da.

Galerija


Do Dana Oružanih snaga hrvatska Vlada službeno mora odlučiti između ove dvije ponude.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović komentirao nabavku borbenih aviona: "Ovo je posljedica toga što su Amerikanci bili malo preskupi za nas" Andrej Plenković u Gospiću Plenković na pitanje jesu li odabrani francuski avioni: "Na sastanku smo sve raspravili. Neću više o tome u ovom trenutku"

Francuska nudi 12 rabljenih zrakoplova model RAFAL. Ponuda, koja uključuje obuku pilota i tehničara te naoružanje, teška je oko milijardu eura. Riječ je o zrakoplovima dvomotorcima, što dugoročno povisuje i troškove.

Potpiše li se ugovor dogodine, prvih šest aviona spremni su isporučiti 2024. godine, a preostale, godinu dana poslije. Uz Francusku i Grčku - u svom ih zrakoplovstvu imaju, primjerice, Katar i Egipat.

Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj nude nove i tehnološki naprednije F-16 zrakoplove - model BLOK 70-72.

Predali su dvije ponude: jednu za 8, a drugu za 12 aviona. Odluči li se država za njihov avion cijeli bi paket, prema neslužbenim informacijama, platili između milijardu i 300 do milijardu i 800 milijuna dolara.

Mogu ih isporučiti u iduće tri do četiri godine. Njihove borbene lovce ima 25 zemalja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr