Pravoslavna crkva
Pravoslavna crkva Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mnogi Rumunji mobilizirali su se ovaj tjedan na društvenim mrežama kako bi uvjerili Pravoslavnu Crkvu da izmijeni obred krštenja nakon smrti novorođenčeta dan nakon takve ceremonije.


"Smrt novorođenčeta zbog te prakse velika je tragedija. Taj rizik mora biti otklonjen...", poručili su inicijatori peticije na internetu, koja je do sada prikupila više od 56.000 potpisa.

Vezani članci Izbori u Rumunjskoj Bizarni rezultati izbora: Pobijedio velikom većinom iako je mrtav dva tjedna Projektili Patriot, ilustracija U Rumunjsku stigle američke rakete koje Rusi smatraju velikom prijetnjom: "Sad smo bolje zaštićeni"

Šest tjedana staro novorođenče umrlo je u ponedjeljak u bolnici, nedugo nakon krštenja u crkvi u Suceava.

Po obredu, uronjeno je tri puta u blagoslovljenu vodu. Djetetu je pozlilo i umrlo je nekoliko sati kasnije u bolnici od zastoja srca. Obdukcija je utvrdila tekućinu u njegovim plućima i otvorena je istraga zbog ubojstva iz nehaja protiv svećenika koji je vodio obred. Zadnjih godina dogodilo se nekoliko takvih slučajeva, navode mediji.

Glasnogovornik Pravoslavne Crkve Vasile Banescu kazao je da bi svećenici mogli novorođenčad samo malo poprskati vodom po čelu kako bi izbjegli takve tragedije. No nadbiskup Teodosije, vođa tvrdog krila Crkve, poručio je da se obred neće mijenjati.