Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Rusiji

Procurila stravična snimka: Beba nakon krštenja završila u modricama - "To je zlostavljanje, to je ludilo!"

Vasilij Nečeporenko (Screenshot: VK)
Vasilij Nečeporenko (Screenshot: VK)
Ruski pravoslavni svećenik izazvao je ogorčenje na društvenim mrežama nakon što je procurila snimka na kojoj krsti dijete.

Majka tek krštenog djeteta na društvenim mrežama tvrdi da je ruski pravoslavni svećenik zamalo utopio njezino dijete tijekom krštenja. Osim toga, potvrdila je i da je nakon krštenja njezino dijete imalo modrice po tijelu.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

Svećenik Vasilij Nečeporenko, poznat u crkvenim krugovima i kao Photios, suspendiran je na godinu dana nakon uznemirujućeg obreda krštenja malenog djeteta. Roditelji su nakon obreda policiji podnijeli prijavu protiv Nečeporenka.

Incident se dogodio tijekom vikenda u maloj crkvi u gradu Gatchina, udaljenom 40 kilometara od Sankt-Peterburga. Krštenje se može pogledati na videosnimci OVDJE. Na snimci se vidi da svećenik uzima jednogodišnju bebu i nosi je prema mjestu na kojem će obaviti krštenje. Prema ruskoj pravoslavnoj tradiciji, dijete se mora uroniti triput u svetu vodu da bi bilo kršteno.

Dijete se tijekom krštenja opire i vrišti, a svećenik uporno pokušava potopiti dijete u svetu vodu i pritom ga snažno gura pod vodu, a zatim vrlo grubo i nespretno podiže. Na snimci se vidi i majka djeteta koja je, vidno uznemirena, trči svećeniku i pokušava mu uzeti dijete. Svećenik je gura na stranu, nastavljajući s obredom dok mu dijete vrišti u rukama.

Sličnije egzorcizmu

Video je izazvao bijes na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da cijeli obred više sliči egzorcizmu nego krštenju, a svećenikove postupke opisuju kao "zlostavljanje i ludilo". Majka djeteta, Anastasija Aleksejeva, ruskim je medijima kazala da je atmosfera na krštenju bila napeta od samog početka, piše RT.

Kazala je da je svećenik napao nju i kumu djeteta jer nisu znale molitvu. "Nakon prvog uranjanja shvatila sam da se dijete utapa. Počela sam ga povlačiti iz ruku svećenika", opisala je te je dodala da je njezino dijete nakon krštenja puno modrica.

"Ima ogrebotine na vratu i ramenima. Beba pati od napadaja panike i histerična je", dodala je. Napomenula je da su je crkveni službenici kasnije nazvali i ispričali joj se za ponašanje svećenika. Prijavu policiji podnijela je odmah nakon završenja obreda.

Ponašanje svećenika osudili su i u Crkvi. Svećenik Gennadius, koji vodi Odjel za rad u župi Moskovske patrijaršije, postupke svećenika tijekom krštenja nazvao je "ludilom" i "neadekvatnom službom koja šteti ugledu Crkve". Crkvena uprava u Gatchini oglasila se priopćenjem da je i u prošlosti bilo žalbi župljana na to da je svećenik Nečeporenko "grub u dodiru s djecom". Žalbe su, ističu, bile neslužbene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene