Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga

Razotkriven muškarac koji je godinama prodavao otrov te je kriv za smrt više od 130 ljudi: "On je zlo"

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
BBC je identificirao Ukrajinca koji je prodavao otrov za koji se smatra da je povezan s najmanje 130 smrti u Velikoj Britaniji.

Leonid Zakutenko oglašavao je svoje usluge na web stranici koja promovira samoubojstvo i rekao je prikrivenom novinaru da šalje pet paketa tjedno u Veliku Britaniju.

Dobavljao je istu supstancu kao i Kanađanin Kenneth Law, koji je uhićen prošle godine i sada se suočava s optužbama za 14 ubojstava. 

Zakutenko je negirao tvrdnje kada ga je BBC upitao. Pratili su ga do njegove kuće u Kijevu i zanijekao je da je prodao smrtonosnu kemikaliju, koju BBC nije htio imenovati. Međutim, njihova je istraga otkrila da je on tu tvar dobavljao godinama.

Kemikalija se može legalno prodavati u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali samo tvrtkama koje je koriste u legitimne svrhe. Dobavljači ne smiju prodavati kupcima osim ako nisu proveli osnovne provjere za što će se tvar koristiti. Može biti kobno ako se proguta čak i u malim dozama, piše BBC.

Zakutenka je obitelj sestara blizanki Linde i Sarah, koje su prošle godine umrle u Londonu nakon što ih je Ukrajinac opskrbio otrovom, opisala kao "prezira vrijedno i zlo ljudsko biće".

Pročitajte i ovo Novi stari tramvaj na zagrebačkim ulicama ZET objavio Dio tramvajskog prometa u zastoju: Ovo su linije koje su preusmjerene

Njihova sestra je rekla da je nedostatak akcije vlasti da spriječi njezine sestre i mnoge druge da dođu do kemikalije "nacionalna sramota". O kemikaliji koju Zakutenko prodaje otvoreno se raspravlja na forumu koji je koristila Linda, a članovi jedni druge savjetuju kako je kupiti i potom koristiti.

Kemikalija bi mogla biti povezana s više od 130 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji od 2019., prema znanstvenici prof. Amriti Ahluwalia, stručnjakinji za vaskularnu farmakologiju na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. Analizirala je krv i druge uzorke ljudi koji su umrli, a koje su joj poslali patolozi i policija diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

Od 187 testova otkrila je da je 71 posto pokazalo visoke tragove kemikalije, što ukazuje da su najmanje 133 osobe umrle od posljedica gutanja.

"Nešto se mora poduzeti. S obzirom na ono za što se koristi, mora postojati potpuna istraga problema. Mora se regulirati tako da je njegova uporaba u određene svrhe", rekla je profesorica Ahluwalia.

Kuhar Kenneth Law uhićen je u Kanadi u svibnju 2023. i sada je optužen za 14  ubojstva i pomaganja u samoubojstvu. Smatra se da je prodao kemikaliju više od 1200 puta kupcima u 40 zemalja diljem svijeta i povezan je s najmanje 93 smrti u Velikoj Britaniji.

A BBC-jeva istraga je otkrila da je Zakutenko prodavao istu kemikaliju najmanje od studenog 2020. On također nudi tri različita lijeka na recept, koji se spominju u online vodičima za samoubojstva.

BBC-jevi novinari ušli su u trag Zakutenku te su ga zatekli kako šalje pakete ispred njegovog lokalnog poštanskog ureda. Pitali su ga zašto šalje otrovnu kemikaliju ljudima koji žele okončati život.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

"To je laž", rekao nam je prije nego što je stavio ruku preko naše kamere i pokušao se udaljiti.

Sin Davida Parfetta Tom (22) kupio je istu kemikaliju od Kennetha Lawa i upotrijebio je da sebi okonča život u listopadu 2021. Parfett sada vodi kampanju za zatvaranje foruma o samoubojstvima i zaustavljanje prodavača poput Zakutenka.

Britanske vlasti znale su za kemikaliju i internetsku trgovinu najmanje od rujna 2020., kada ih je upozorio mrtvozornik koji je pregledao umrlog 23-godišnjeg Joea Nihilla. Mrtvozornik je pisao policiji, glavnom mrtvozorniku i dobavljaču kemikalija upozoravajući ih na smrtonosnu trgovinu tom tvari.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene