Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u srijedu

Putin i Xi Jinping najavili razgovor, situacija sve napetija: "Agresivna retorika zahtijeva raspravu nas i Kineza"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping, razmotrit će napetosti u Europi i "agresivnu" retoriku SAD-a i NATO-a tijekom videorazgovora u srijedu, priopćio je Kremlj.

Njihov razgovor održat će se u trenutku visokih napetosti u odnosima obje zemlje sa Zapadom. Peking je pod pritiskom zbog ljudskih prava, a Moskva zbog gomilanja vojnika blizu granice s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

"Situacija u međunarodnim poslovima, posebice na europskom kontinentu, trenutačno je vrlo, vrlo napeta i zahtijeva raspravu saveznika", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na Moskvu i Peking.

"Vidimo vrlo, vrlo agresivnu retoriku NATO-a i SAD-a, a to zahtijeva razgovor nas i Kineza."

Rusija je izgradila tješnje veze s Kinom kako su se njezini odnosi sa Zapadom pogoršavali, a Putin je koristio partnerstvo kao način uravnoteženja utjecaja SAD-a dok je sklapao unosne poslove, posebice u području energetike. On i Xi dogovorili su se ove godine da će produžiti 20-godišnji ugovor o prijateljstvu i suradnji.

Peskov je rekao da će Putin i Xi imati dug razgovor s dnevnim redom koji će uključivati energetiku, trgovinu i ulaganja.

Njihov razgovor održat će se osam dana nakon videosamita Rusija - SAD, na kojem je američki predsjednik Joe Biden upozorio Putina da ne napada Ukrajinu, a Putin mu je rekao da Rusija traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva Zapada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene