Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastjerani suzavcem

Naoružani lukovima i strijelama: 'Ne želimo prvenstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazilska policija rastjerala je suzavcem u utorak blizu stadiona u Braziliji prosvjed Indijanaca i sudionika društvenih pokreta protiv Svjetskog prvenstva u nogometu, 16 dana prije njegova početka.

Policajci su se okomili na više od tisuću prosvjednika, među kojima djecu i starce, kako bi im spriječili pristup stadionu Mane Garrincha koji će ugostiti nekoliko utakmica od 12. lipnja do 13. srpnja. Neki prosvjednici uzvratili su bacanjem kamenja na 700 policajaca koji su štitili travnjak gdje se nalazi trofej Mundijala, izložen javnosti.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Oko 400 ilegalnih imigranata ušlo u Španjolsku

Nešto prije, približno 500 indijanskih poglavica među kojima slavni Raoni, zaštitnik Amazonije, popelo se na krov parlamenta braneći prava svog naroda.

Poglavica Raoni Metuktire (84), legendarna figura otpora domorodačkog naroda u Brazilu, bio je među prosvjednicima.

'Za koga je Svjetsko prvenstvo? Za nas nije!', vikao je jedan prosvjednik na zvučnik. 'Ne želim prvenstvo, želim novac za obrazovanje i zdravstvo!', uzviknuo je on.

Događaj je jedan u nizu prosvjeda i štrajkova u nekoliko sektora, vozača autobusa, profesora, policajaca. Štrajkači koriste pozornost koju Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu uživa kako bi zatažili bolje plaće i bolje radne uvjete. U utorak je štrajk vozača autobusa paralizirao Salvador de Bahiu na sjeveroistoku zemlje, jedan od gradova domaćina Mundijala, te je policija morala dobiti pojačanja kako bi zajamčila sigurnost.

Policajac pogođen strijelom u nogu

Brazilska policija je morala upotrijebiti suzavac da bi rastjerala oko tisuću prosvjednika koji su demonstrirali zbog visokih troškova organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva.

Neki od prosvjednika bili su naoružani lukovima i strijelama, pa je tako jedan policajac pogođen strijelom u nogu, te je morao na operaciju. Demonstranti su policajce gađali i kamenjem. Među prosvjednicima je bilo i 500 Indijanaca, koji su se na skupu u Brasiliji pojavili u svojoj tradicionalnoj odjeći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene