Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstracija snage

Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednici Joe Biden i Yoon Suk Yeol potpisat će u srijedu sporazum koji uključuje planove da američke podmornice s nuklearnim oružjem pristanu u Južnoj Koreji po prvi put nakon 40 godina, što je uočljiv znak podrške Seulu usred rastuće zabrinutost zbog nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Iz američkih neimenovanih službenih izvora saznaje se da će podmornica s balističkim projektilima koji imaju nuklearni kapacitet, biti poslana na osnovu sporazuma koji će tek biti potpisan u Washingtonu.

Sve se to radi s cilj odvraćanja Sjeverne Koreje od izvođenja napada na svog susjeda. Dok Biden prima Yoona u državni posjet sve se to odvija u trenutku pojačanih napetosti zbog povećanog tempa testiranja balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje.

Biden i Yoonovi suradnici mjesecima rade na detaljima plana i složili su se da su "povremene" i "vrlo jasne demonstracije snaga" bitan aspekt sporazuma.

Pročitajte i ovo Južna Koreja i SAD počinju vojnu vježbu "Freedom Shield" Kim Jong Un lansirao još dvije rakete, Južna Koreja i SAD počinju najveću vojnu vježbu u posljednjih pet godina

Sporazum nastoji ublažiti strahove Južne Koreje zbog sjevernokorejskog agresivnog programa nuklearnog oružja i odvratiti zemlju od ponovnog pokretanja vlastitog nuklearnog programa, od kojeg je odustala prije gotovo 50 godina kada je potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, piše Yahoo.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZAOŠTRAVANJE NAPETOSTI Sjeverna Koreja prijeti neviđenim odgovorom zbog vojnih vježbi

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA Prvi put u šest godina: U novom dokumentu nazivaju susjede neprijateljima

Usred Hladnog rata u kasnim sedamdesetima, američke podmornice s nuklearnim balističkim projektilima često su posjećivale luke Južne Koreje, ponekad dva do tri posjeta mjesečno. Bilo je to razdoblje kada su SAD imale stotine nuklearnih bojevih glava smještenih u Južnoj Koreji.

Ali 1991. godine Sjedinjene Države povukle su svo svoje nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, a sljedeće su godine Seul i Pjongjang potpisali zajedničku deklaraciju kojom su se obvezali da niti jedan neće “testirati, proizvoditi, proizvoditi, primati, posjedovati, skladištiti, postavljati ili koristiti nuklearno oružje". No, taj dogovor je zbog učestalog kršenja Sjeverne Koreje, a sada i poteza SAD propao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene