Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Prvi put u šest godina: U novom dokumentu nazivaju susjede neprijateljima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o obrani svojeg sjevernog susjeda neprijateljem, što je termin koji je upotrijebila prvi put u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.

Dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu od Korejskog rata 1950. - 1953., koji nije završio mirovnim sporazumom, već samo primirjem. Nakon neuspjeha diplomatskog napora 2019. pregovori su na mrtvoj točki.

Sjeverna Koreja "definirala nas je kao 'neospornog neprijatelja' u prosincu 2022.", piše Seul u Bijeloj knjizi o obrani, koja je službeno objavljena u četvrtak.

"Posljedično, sjevernokorejski režim i vojska naši su neprijatelji", nastavlja se u tekstu. Taj korak ukazuje na odnose na korejskom poluotoku, "pune konfrontacija", rekao je za agenciju France presse Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Pročitajte i ovo Kim Jong-un i njegova obitelj - 5 prikaz vojne moći Što je to oko vrata? Supruga sjevernokorejskog čelnika nosila je bizaran modni detalj na raskošnoj vojnoj proslavi

"To čak daje osjećaj povratka vremenima hladnog rata", dodao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un udvostručuje napore na vojnom razvoju i prošle je godine rekao da je status vojne sile njegove zemlje "nepovratan".

Pjongjang redovito izvodi testiranja, posebno lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, unatoč sankcijama međunarodne zajednice.

Pročitajte i ovo Noćna parada u Sjevernoj Koreji nove prijetnje Rekordan broj nuklearnih projektila na paradi: "Mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu"

Pročitajte i ovo Kim Jong Un spremnost za rat Kim Jong Un uskrsnuo nakon mjesec dana i poslao novu prijetnju uoči velike parade

Kao odgovor, nova vlada u Seulu intenzivirala je zajedničke vojne vježbe sa svojim glavnim saveznikom u području obrane, Washingtonom.

Bijela knjiga, koju polugodišnje objavljuje Južna Koreja o pitanjima obrane, prvi je put nazvala Pjongjang neprijateljem 1994., nakon što je jedan sjevernokorejski dužnosnik rekao da će se na Seul obrušiti "more vatre".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene