Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Freedom Shield"

Kim Jong Un lansirao još dvije rakete, Južna Koreja i SAD počinju najveću vojnu vježbu u posljednjih pet godina

Južna Koreja i SAD počinju vojnu vježbu
Južna Koreja i SAD počinju vojnu vježbu Foto: Afp
Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete.

Washington i Seul pojačali su suradnju u pitanjima obrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pyongyanga, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pokusa.

Vježbe "Freedom Shield" američkih i južnokorejskih snaga, koje počinju u ponedjeljak, trajat će najmanje deset dana i bit će zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje usmjerene na "razvoj sigurne okoline", izjavili su saveznici.

Južnokorejska vojska objavila je početkom ožujka da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre "Teak Knife", koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije "Freedom Shielda".

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga, koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima, opravdavajući svoje programe nuklearnog oružja i balističke programe potrebom za obranom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poligon za gađanje "Tko nam obori raketu, objavio je rat!": Zlokobne prijetnje Sjeverne Koreje koje lede krv u žilama

Pročitajte i ovo Ruski ratni brod Admiral Gorškov stižu i kinezi Jedna od opasnijih u svijetu: Ruska fregata stigla na veliku vojnu vježbu

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije krstareće rakete na podvodnu metu, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. KCNA tvrdi da je pokus bio uspješan te da su rakete pogodile svoje ciljeve.

Načelnik stožera južnokorejske vojske rekao je da je vojska bila u stanju visoke pripravnosti i da obavještajna služba radi sa svojim američkim kolegama na analizi tog događaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene