Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snijeg koji je prošlog vikenda u Austriji napao do 18 metara blokirao je pristup brojnim skijalištima te zarobio desetak tisuća turista, u selima od Arlberga do regije Tirol.


Mećava je najviše pogodila skijališta Ischol, Galtur i St. Snton, piše Firsttracksonline.com. Oko 13 000 skijaša zarobljeno je ostalo u Ischglu, među kojima je neimenovani Rus izjavio kako je evakuiran helikopterom.

Vezani članci Turisti u Zagrebu (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Zagreb se pohvalio s tridesetak tisuća turista više nego prošle godine, u rujnu najviše Amerikanaca Slika nije dostupna Neviđena mećava: 40.000 turista zarobljeno u austrijskim Alpama, nestao 15-godišnjak

Austrijanci ne pamte ovakvu mećavu, pod težinom snijega rušilo se drveće, što je dodatno zakrčilo ionako zametene ceste. Turistička naselja imaju problema s radom osoblja, a namirnica na policama trgovina sve je manje. Vatrogasci čiste snijeg s krovova hotela, a lokalno stanovništvo provelo je sate otkopavajući svoje automobile.

Mnogi turisti zbog neprohodnih prometnica bili su prisiljeni produžiti svoje zimovanje. Skijaške staze uobičajeno rade, no rizik od lavina znatno je povećan. U Ischglu su od subote zabilježene dvije. 'Ovo je snijeg kakvog nismo vidjeli godinama. U kombinaciji s jakim vjetrom, on stvara izuzetno opasne uvjete', upozorio je Rudi Mair, glasnogovornik Državnog ureda za sigurnost.

'Tjedan dana prije Božića polja su bila zelena i ljudi su se molili da padne snijeg. Sada se mole da prestane padati', dodao je Rudi Mair. Austrijske vlasti su izvijestile kako je danas otvorena cesta B 188, koja prolazi kroz Ischgl, i pomoću koje će zarobljeni turisti moći stići svojim kućama.

Mećava kakav je pogodila Austriju, sudeći po prognozama, neće stići u naše krajeve. Oblaci i bura, te sunčano i više nego prosječno toplo za siječanj bit će sutra u većini krajeva. U petak će na Jadranu pasti kiša koju će pratiti bura. Za vikend će zahladnjeti.