Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlačenje premijera

Pritisak na Pahora da odstupi sve jači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pritisak na slovenskog premijera Boruta Pahora da razmisli o ostavci i tako omogući 'temeljitu rekonstrukciju vlade' sve je jači.

Nakon što je u utorak predsjednik države Danilo Tuerk kao alternativu prijevremenim izborima predložio strankama vladajuće koalicije da izvedu 'temeljitu rekonstrukciju' vlade koju predvode Socijalni demokrati (SD), preostale dvije stranke u Pahorovoj koaliciji lijevog centra najavile svoj izlazak iz vlade ako Socijalni demokrati (SD) ne pristanu na rekonstrukciju vlade koju više ne bi vodio Pahor.

'Temeljite rekonstrukcije vlade nema ako ne dođe do povlačenja premijera. Tek njegova ostavka znači i ostavku svih ostalih ministara i mogućnost da razmišljamo o novim rješenjima', rekao je u srijedu navečer za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije Gregor Golobič, predsjednik stranke Zares, koji je Pahoru već ponudio ostavku te rekao da će i ostali ministri te stranke izaći iz vlade ako u roku 14 dana ne dođe do promjena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

'Vlada lijevog centra mogla bi vratiti povjerenje birača'

S njime se složila i Katarina Kresal, predsjednica Liberalnih demokrata (SD), ustvrdivši da bi nova vlada lijevog centra mogla vratiti povjerenje birača u situaciji političke blokade izazvane serijom referenduma koje je nametnula oporba i koji su pokazali da vlada gubi kredibilitet kod birača.

Ljubljansko Delo u četvrtak u komentaru navodi da pritisak na Pahora ovih dana eskalira i da je konačna odluka sada u rukama Socijalnih demokrata (SD). Oni su do sada Pahoru iskazivali potporu, pa i u njegovu stajalištu da vlada ni nakon poraza na referendumu u nedjelju nije u krizi nego da bi do prave krize došlo tek njenom ostavkom.

Vodeći slovenski list konstatira da najava izlaska dviju stranaka iz vlade, koja već skoro dva mjeseca ionako nema većine u parlamentu, znači da vladajuća koalicija zapravo više ne postoji. Socijalni demokrati kao najjača stranka u vladi zato iduća dva tjedna neće odlučivati samo o tome hoće li se odreći Pahora ili ne, nego o tome treba li političku krizu presjeći prijevremenim izborima do kojih bi moralo doći ako bi se blokade nastavile, navodi Delo.

Slovenski mediji navode da bi prijevremeni izbori zbog niskog rejtinga sadašnje vlade najviše odgovarali desnici i bivšem premijeru Janezu Janši koji ih je više puta zadnjih mjeseci zahtijevao kao jedini način kako 'prekinuti političku agoniju'.

Janša tvrdi da ljevica razmišlja o ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviču kao zamjeni za Pahora, no da bi to bilo na rubu legalnosti i da to slovenska javnost ne bi prihvatila. Pojavljuju se i špekulacije koje u slučaju promjena na čelu vlade vide ministra za europske poslove i razvoj Mitju Gasparija, nekadašnjeg ministra financija i guvernera središnje banke. Premijer Pahor prijedloge o temeljitoj rekonstrukciji vlade, koju bi vodio novi mandatar, za sada nije komentirao i vjeruje se da će to učiniti popodne na redovnoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene