Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Video vrpca s iskazom Elizabeth Fritzl, koja je tijekom 24 godine zatočeništva rodila sedmero djece svojem incestuoznom ocu, u utorak se nastavila prikazivati na suđenju Josefu Fritzlu, koji bi mogao završiti u doživotnom zatvoru.


Fritzl (73) optužen je za ubojstvo, držanje u ropstvu, incest, silovanje i oduzimanje slobode. Odgovornost za ubojstvo i držanje u ropstvu je odbacio, a ostale navode priznao. U sudnici u St. Poeltenu nastavljeno je pregledavanje videomaterijala dugog 11 sati u kojemu žrtva opisuje 'nezamislive muke' koje joj je zadavao njezin otac, a Fritzl je svjedočenje pratio 'vrlo pažljivo i pozorno, odgovarajući na pitanja' optužbe, porote i suca, rekao je potpredsjednik suda Franz Cutka novinarima nakon završetka rasprave zatvorene za javnost.

Prikazana je i vrpca sa svjedočenjem Haralda, jednog od Elizabetine braće, dodao je. Novinarima bi mogla biti dopuštena nazočnost prijepodnevnom dijelu suđenja u srijedu, kad se očekuju iskazi stručnjaka o mentalnom stanju optuženog. Presudu bi sud mogao donijeti u četvrtak poslijepodne nakon iskaza tehničkih stručnjaka i završnih riječi optužbe i obrane, rekao je Cutka.

Vezani članci Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

Ako mu se dokaže odgovornost za smrt novorođenčeta kojem je uskratio liječničku pomoć, 'monstrum iz Amstettena' kako ga nazivaju, mogao bi dobiti doživotnu zatvorsku kaznu. Za držanje u ropstvu prijeti mu 20, a za silovanje 15 godina zatvora. Josef Fritzl je u obiteljskoj kući u Amstettenu, 130 km zapadno od Beča, od 29. kolovoza 1984. do 26. travnja 2008. držao u podrumu svoju, sada 42-godišnju kći Elisabeth, s kojom je imao sedmero djece, od kojih je jedno umrlo odmah nakon rođenja.